12 mei 2011

Soaps, Apps en Chocolade


We leven in een tijd dat iedereen met iedereen 'verbonden' is middels de onbegrensde mogelijkheden van communicatie en community. Het is de tijd van Facebook, Twitter en Hyves. Nintendo's en Iphone's zijn niet aan te slepen.. Er moet 'Getweet' worden voor de 'volgelingen' en de laatste 'Apps' moeten worden gedownload! Maar ondertussen.., zijn veel mensen, ook kinderen, eenzaam. Heel eenzaam.
Eenzaamheid is een ongewenst maar logisch resultaat van deze tijd. Een groeiend probleem voor de jongste generatie.

Geliefd, begrepen of geaccepteerd worden zijn de grootste behoeften van de mens.

Maar het lijkt wel of steeds minder mensen inzien dat alleen primaire behoeften ons werkelijk gelukkig kunnen maken; een eenvoudige vrede in je hart.

Het Internet heeft vele voordelen, maar toch. Zelfs Koningin Beatrix had gelijk.. In haar kersttoespraak van 2009 zei ze dat de mens door Internet afstandelijker is geworden:
"Technische vooruitgang en individualisering hebben de mens onafhankelijker en afstandelijker gemaakt. We zijn geneigd van de ander weg te kijken en onze ogen en oren te sluiten voor de omgeving. Met virtuele ontmoetingen wordt die leegte niet gevuld. Je spreekt elkaar zonder gesprek, je kijkt naar elkaar zonder de ander te zien".

Eenzaamheid was het eerste waarvan God zag dat het nìet goed was.. (Gen. 2:18).
Juist die gevoelens van pijn, verdriet en eenzaamheid vieren vandaag hoogtij en we zoeken verdoving op Internet en in chocola, 'games', soaps en andere totaal zinloze Tv-programma's. Een normaal, leuk en verantwoord Tv-programma schijnt tegenwoordig niet meer gemaakt te kunnen worden. Het is allemaal platte entertainment waar natuurlijk weer miljoenen mee worden verdiend..

En de mens? Die wordt steeds eenzamer...

Eigenlijk zegt de tijdgeest van nu tegen ieder mens: Zoek het zelf maar uit!
Pijn en verdriet kunnen niet weggestopt worden.. Deze moeten juist worden geuit!
Joden tonen hun emoties vaak heel eerlijk en zichtbaar, door bijvoorbeeld op de grond te vallen of op hun borst te slaan. De Bijbel leert ons dat ook God intens woedend, verdrietig of jaloers kan zijn.

Onze emoties kunnen ons dus iets leren over het karakter van God.
Nee, soaps en chocolade zullen onze eenzaamheid niet wegnemen.
Ook de mensen waarvan we (heel veel) houden, zullen de diepste eenzaamheid niet oplossen. 

"We moeten beseffen dat geen mens ooit ons verlangen naar een intieme, betekenisvolle relatie volledig kan stillen", zegt christen-psychologe Dina Mazzolari.
En dit laatste wijst ons op maar één ding, op de Enige: God, de Liefdevolle Vader.
Alleen in Hem is volmààkte gemeenschap.


 be God's!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...