5 juni 2011

Gristenen en Jezusvolgers


De geest van deze tijd schreeuwt of fluistert in onze oren: "Zoek het lekker zelf uit"... Ook veel Christenen doen hier aan mee. Ze leven weliswaar een 'godvruchtig' leven, denken ze.. Immers; ze hebben een goed huwelijk, een goede opleiding, een (dik) betaalde baan, gaan wekelijks naar de kerk, doen mee met de Bijbelstudiekring en zijn misschien ook nog 'oudste' of iets dergelijks in de gemeente.
Kortom; They live a 'good' life in their perfect 'little' house, with their beautiful little wife and their perfect little children. Het perfecte plaatje dus. Dat moet het tenminste voorstellen..

Ze zijn feitelijk ontzettend druk met hun eigen leventje. En hoe een voorbééldig gristelijk leven geleid dient te worden..
Mensen uit minderheidsgroeperingen? Daar blijven ze vaak vèr vandaan. Homo’s zijn 'goddeloze mensen', Jezusvolgers die hun lege handen omhoog heffen zijn oneerbiedig bezig, drugsverslaafden worden gemeden. Een paar keer per jaar wordt er aan de deur braaf een euro in een collectebus gedaan. Het geweten wordt gesust, met een euro, of 2.. Ware gemeenschap hebben ze alleen met hùn 'dierbare' broeders en zusters in de Heer. Maar o wee, als je iets doet wat hun geestelijk (on)vermogen teboven gaat, dan ben je opeens niet meer zo "dierbaar"....

Deze christenen zijn te herkennen aan hun hoogmoedig gedrag wat vaak gepaard gaat met oordeel, angst en achterdocht. Samenvattend: Ze zonderen zichzelf af door zich uìt te zonderen. Want zìj zijn in dè waarheid. Hierdoor zijn er vele soorten mini-eilandjes van kerkelijke gemeenten ontstaan die ieder 'preken voor eigen parochie'. Deze mensen tonen zelden hun hart, wat ontstaan is door de ingeslopen geest van angst. En dat is tragisch.
De ene christen of gristen, voelt zich nog meer verheven dan de ander. Hun eigen fouten zien ze niet, een logisch gevolg van hoogmoed..
Daarom wordt een christen pas een Christen als hij sterft aan zijn eigen ik.            
"Ik moet minder worden.." Baptist of Gereformeerd, Evangelisch of Hervormd.
Anders blijf je een naamchristen. Of: gristen.

Je hebt ook Jezusvolgers. Volgelingen van Christus worden Christenen genoemd..
Maar een ware volgeling van Christus is een mens die boven alles, op JEZUS wil lijken. En dat gaat met vallen en opstaan.. En juist door dat vallen, leer je jezelf kennen en leer je nederig te worden!.. Alles wat gij voor de minste van Mijn broeders gedaan hebt, hebt gij voor Mij gedaan. Een Christen luistert naar wat Jezus zegt: “Volg Mij”. En dat is ook dòen.

Snapshots uit The Gospel of John

Ik moet altijd weer denken aan Petrus. Dat moet een mooie kerel geweest zijn. Een gast waarmee ik in de hemel graag een kop koffie zou willen drinken. Of een potje vissen, maar ja, da's dan weer lastig in een glazen zee..
Daar lopen ze dan, de vissers, met hun verweerde zongebruinde huid over een strandje aan het meer waar ze zo vaak samen gevist hebben. Ze hadden net samen een broodje met vis gegeten. Waarschijnlijk de laatste keer mèt de Heer, maar dat wisten ze niet. Jezus had Petrus bij de barbecue tot 3 maal toe gevraagd of hij ècht van Hem hield. Even later vraagt Petrus aan Jezus: "En hij dan Heer", wijzend naar Johannes, "wat gaat er met hem gebeuren?"
Jezus antwoord: "Wat gaat het jou aan?, waar maak je je druk om Petrus?  ..Volg Mij".


Spoedig zouden deze mannen vissers van mensen worden. Want ze wilden Jezus volgen. 
In àlles. Zij hadden geleerd; wie bereid is zijn leven te verliezen, dìe zal het Behouden..
Deze eenvoudige vissers werden de eerste Christenen. Jezusvolgers.

2 opmerkingen:

 1. Beste Hans,
  dit stukje heb ik nu net gelezen...en wil je daar voor bedanken!
  ja, het sterven aan jezelf is niet niks,God is een God van alles andersom,het is pijnlijk ,en vaak zo verwarrend voor ons zelf,in ons denken en voelen,Jezus weet dat,Hij is die weg gegaan,dwars tegen alles in en door alles heen,
  Hij alleen,gelukkig snapt Hij ons,en beleeft het mee,en is de Overwinnaar!
  In alles mogen we Hem uitnodigen en danken dat Hij het zal volbrengen in en door ons,als ons hart volkomen naar Hem uitgaat!
  Wie Hem nederig valt ten voet, zal van Hem Zijn wegen leren. Gods Zegen ,groet van Inge.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Inge,
  dankjewel voor je mooie reactie!
  De wetten van Gods Koninkrijk zijn voor ons inderdaad niet te begrijpen. Vaak zo tegenovergesteld dan de wetten van de wereld.. (gelukkig maar!)
  groet en zegen, Hans

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...