7 oktober 2011

Jobs en Job


Gisternacht overleed Apple-medeoprichter Steve Jobs. Een icoon. "The iMan" of "Mister Apple" of "Stevie Wonder".
Geen journaal sloeg dit nieuws over. Het waren geen korte mededelingen maar lange items. De Nederlandse kranten zijn er vandaag goed mee gevuld. Hij was sinds 2003 ernstig ziek en werd 'slechts' 56 jaar. Iedereen is lovend over deze man:
"Een visionair die de wereld veranderde."  
"Creative Genius and Amazing human being" vermeldt de site van Apple. Barack Obama: "Steve behoorde tot de grootste Amerikaanse vernieuwers - moedig genoeg om anders te denken, brutaal genoeg om te geloven dat hij de wereld kon veranderen en getalenteerd genoeg om dat ook te doen." Paris Hilton praat weer eens anderen na: "Hij heeft de wereld verandert." Op de harde schijf van de pc van acteur Jim Carrey blijft Jobs doorleven..

Toegegeven, wat Steve Jobs gedaan en bereikt heeft is uniek.
Hij had een groot doorzettingsvermogen en zijn creatieve innovaties verklappen dat de man veel talenten had.
Anderzijds, de telefoon was er al.. De mobiele variant bestond ook al eerder. Nu scrolt echter de halve wereld met zijn of haar vingertoppen over het wereld wijde web. Via zijn of haar iPhone bijvoorbeeld. Of iPad.
Wat Jobs echt veranderd heeft, zijn de bewegingen van onze vingers..
Die glimmende hebbedingetjes zijn handige gadgets.

Zelfs zó handig, dat over 10 á 20 jaar de mensen met een burn-out niet meer te tellen zijn. Laat staan te betalen.. Want we kunnen overal iedereen bereiken. Tenminste, als die ander ook zo’n i Thing heeft.. We zijn overal bereikbaar. En vindbaar..
De (digitale) wereld ligt aan onze voeten ef in onze hand. 24 Uur per dag. Thuis en op je werk, op het toilet, in de trein, in de 2e Kamer en op vakantie.
Maar ondertussen, heeft die digitale wereld jòu in zijn hand.. Ik geloof dat de wereld er echt niet beroerder aan toe zou zijn als er nooit een 'Ai-Thing' or whatever gekomen was. Hoe handig ze ook kunnen zijn hoor. Ik bedoel, het is handig en ontspannen om met een piepklein apparaatje (de iPod) je favoriete muziek te luisteren tijdens het joggen of als je in bed ligt.
Dat is wat Steve Jobs gedaan heeft: van gebruiksvoorwerpen hebbedingen maken.
Maar wat brengen al die hebbedingen ook veel onrust voor onze geest ...

We leven in de zogenaamde Wifi-generation. Ieder Westers kind of kind van een rijke Arabier heeft vanaf 10 jaar tegenwoordig een smartphone of een i-thing.
Overal online. Met alle gevolgen van dien…
De iPad wordt overigens in China gemaakt. De krakende Amerikaanse economie en haperende werkgelegenheid worden er dus niet heel veel beter van…

De looks van Jobs met zijn ronde brillenglazen leek de laatste jaren van zijn leven erg veel op die van John Lennon. En dat was geen toeval. Steve was groot fan van The Beatles. Hij reist in zijn jonge jaren, net als zijn idolen, naar India. Hij experimenteert met lsd en verdiept zich in het boeddhisme.
De hap uit de appel, het herkenbare logo van Apple, werd gisteren creatief vervangen met het silhouet van het hoofd van Jobs. En hòe toevallig; Je zou haast denken dat het John Lennon is.. Of Mahatma Gandhi, de oud-president van India.
Mahatma betekent "grote ziel" in het Sanskriet, leert Wikipedia mij. Net als Gandhi wordt ook Jobs deze dagen als een 'grote ziel' herdacht en geëerd. Tja...

Maar voor hoelang?
In New York zijn de groenteboeren aardig door de appels heen. Bij de Apple Store liggen heel veel appels. Voor Soedanezen zouden die appels een feestmaal zijn. In The Big Apple zijn de eetbare appels nu een symbool voor rouw.. Met uit elke appel een hap ter nagedachtenis aan Steve. Een hap voor Steve… Bij de bloemen, kaarsen en appels die bij de in een bedevaartsoord omgedoopte Apple Store worden neergelegd, staat een man met in zijn linkerhand de riem van zijn levende poedel en in de andere hand zijn iPhone. Zijn dode iPhone.. Hij denkt er het zijne van.

In hetzelfde New York City, bij Wallstreet, wordt er momenteel volop geprotesteerd tegen het ongebreidelde kapitalisme omdat een groot deel van de westerse wereld de buik ervan vol heeft. Niet van de appels, maar van de woekerwinsten, consumentisme en de idioterie van de beurzen. Wàt een contrast met de eer voor een overleden visionaire zakenman.
Zoals Jerry Goossens het zegt: de man die de wereld verzadigde met glimmende hebbedingetjes. Kortom, paradoxaler kàn bijna niet..

Met alle respect voor de dode, voor zover bekend was Jobs helaas geen liefhebber van goede doelen. Toen hij in 1996 terugkeerde bij Apple, werden niet veel later alle filantropische activiteiten op zijn bevel gestopt. Kennelijk was Bill Gates (ook) daarin geen voorbeeld voor Steve..
Verder ontkende Jobs jarenlang het vaderschap van zijn oudste dochter, tot in de rechtbank aan toe.. En dat is toch niet echt "visionair" of "geniaal" te noemen.. En ook niet liefdadig, zo’n houding ten opzichte van je eigen kind... Hopelijk heeft hij het ruimschoots goedgemaakt met zijn dochter. Niet met miljoenen dollars, maar met zijn hart. Want afgewezen worden door je vader, is dodelijk..

Steve Jobs had ook geen behoefte om zijn eigen Syrische vader te ontmoeten. De 2 hebben elkaar nooit gezien, ondanks de recente oproep van zijn vader.

"De dood is waarschijnlijk de grootste uitvinding van het leven", zei Steve in zijn speech in 2005 voor een grote groep afgestudeerden van Stanford University.
Hij vervolgde: “Het gooit al het oude weg om plaats te maken voor het nieuwe".
Jobs had dit keer helemaal gelijk. Al begreep hij helaas niet waarom..
~ Poor Jobs

Nee, dan Job! Job wíe?.. Job. Gewoon Job. De Job uit het gelijknamige boek in de Bijbel.
De Hebreeuwse naam Job betekent: Hij die weent.
Job was ook ooit één van de rijkste mannen op aarde. Ook hij werd ‘onsterfelijk’ en niet alleen doordat het verhaal van zijn leven vereeuwigd is in de Bijbel. In dat verhaal daagt satan de God van Job uit. Job verliest al zijn rijkdom. Maar zijn onsterfelijkheid was niet afhankelijk van aardse bezittingen of een uitvinding die ‘de wereld veranderde’. Nee, hij geloofde in God en vertrouwde op zijn Maker. Degene die hem liefdevol schiep en hem rijk beloonde omdat Job dwars door alle ellende en verdriet van zijn leven heen op God bleef vertrouwen.
~ Rich Job

“Want iemands leven hangt niet af van zijn bezittingen, zelfs niet wanneer hij die in overvloed heeft" ~ Lucas 12:15.
“Bewaar je schatten in de hemel, daar waar het nooit rot of verroest", zei Jezus.

Job, Jobs of Jobless… dàn ben je pas rijk.
 Onsterfelijk rijk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...