1 december 2011

Perfectie is saaai


Onze levens zijn een polonaise van imperfectie. Ons karakter is imperfect: Onze maniertjes, onze schijnheiligheid, onze vul-maar-in. Het leven ìs imperfect, net als de mens. Daarom is Genade en vergeving zo Broodnodig..
Toch streven veel mensen een perfect leven na. Ook de niet-perfectionisten.
Maar perfectie… is saaai. Oèrsaai.
Want perfectie, bestaat helemaal niet. Niet meer..
We zijn "vanaf den beginne", nou ja, bìjna vanaf het begin dus (Genesis 3), imperfecte mensen. Wezens met een "zondige natuur". We geven toe aan verkeerde dingen.


The imperfections of a man, his frailties, his faults, are just as important as his virtues. You can't separate them. They're wedded
~Henry Miller

Toch proberen veel mensen een perfect plaatje te leven, met name voor de buitenwereld.. Een soort 'masker van perfectie'.
Maar daarmee houden we niet alleen onszelf voor de gek, we doen tevens iets wat onmogelijk is: GOD voor de gek houden. GOD is niet te foppen (Gristenen & Jezusvolgers).
Veel christenen streven naar een geestelijk leven waarvan ze hopen dat het GOD 'behaagt'.. Én hun broeders en zusters. Met de nadruk op hùn.. Ook wel verward met geestelijke 'heiligmaking', maar feitelijk niets anders dan een zinloos toneelspel..
We moeten onszelf niet anders voordoen dan we zijn. Want een christen wordt pas een heilige als hij of zij weet dat hij of zij niet deugt. Een zondaar, als ìeder ander mens. 100% gered door Gods Genade. Mogelijk voor een hart dat verlangt naar vergeving. En dìe vergeving, is alleen te vinden bij GOD.

Laten we ons dus niet al te vroom voordoen, want we maken onszelf belachelijk. Eigenlijk maken we Gods ultieme offer belachelijk: De kruisdood van Zijn eigen Zoon. God wìst dat wij imperfect zouden zijn én blijven. Daarom was Jezus’ kostbare bloed nodig, om ons te reinigen van onze streken en gladde praatjes. Elke dag opnieuw wil de Vader ons vergeven.
En daarmee stijgt Gods Liefde hemelhoog boven ieder vroom regeltje uit! Gelukkig maar…

A good garden may have some weeds ~Thomas Fuller

Twee weken geleden las ik in het Algemeen Dagblad een stukje over een uitverkiezing tot "meest sexy man op aarde". De 'mr. Perfect' zeg maar.. Beoordeeld door vrouwen, uiteraard.. In het door een blond 'geëmancipeerd' vrouwtje geschreven artikel, stond het volgende: "Een man moet iets magisch over zich hebben. Alleen als iemand onbereikbaar is, blijft hij perfect".
Ach toch ...

De redding van Petrus lag gelukkig niet in het gegeven dat hij "perfect" was. Ook niet in zijn ‘beheersing van de waarheid’. Maar ìn Jezus Christus en wat Hij deed voor Petrus! En voor jou en mij.
Petrus hield zielsveel van Jezus. En Jezus wìst dat als geen ander, ondanks Petrus’ fouten.. Jezus hield ook Zielsveel van Petrus, precies zoals hij was.. Jezus zegende hem als de Rots en het Fundament van Gods Gemeente, de Bruid.

GOD wist allang dat we niet perfect zouden zijn. En toch: “Hij houdt van ons zoals we zijn, en niet zoals we zóuden moeten zijn. Want we zullen nooit zo zijn, zoals we zouden moeten zijn” ~Brennan Manning.

Juist omdat we van onszelf nìets zijn, zijn we ‘perfect’:
 Klaar om Gods vergeving te ontvangen,
  zondaren, gered door Gods Genade3 opmerkingen:

 1. Levensheiliging en iets voor andere mensen doen zijn idd nauw verbonden. Het is ook zo jammer dat christenen onderling elkaar zo snel veroordelen, zodat je soms zelfcensuur toepast. Vanochtend nog dacht ik erover om een stukje van een boek te publiceren en dacht...mmm...toch maar niet, staat van alles in over vrije wil en dat roept misschien toch weer reacties op van mensen die het niet goed lezen... Maar misschien doe ik het alsnog : )
  Ik vind dit zelf een lastig onderwerp. Ik denk wel dat het je doel moet zijn gevormd te worden door God, om steeds meer op Hem te gaan lijken. Door intensief zijn weg te zoeken zal je steeds meer op Hem lijken. Dat is natuurlijk niet hetzelfde als perfectie zoeken... En ik doe het uit dankbaarheid. Toch heb je mensen die zeggen dat je moet streven naar perfectie omdat Jezus zegt 'wees heilig zoals Mijn Vader die in de hemel is, heilig is.' Zelf lijkt het me een heilloze weg om dit te proberen, maar hoe moet je dit anders interpreteren? Lastig vind ik dit. En eerlijk gezegd vraag ik me ook wel eens af: zal het op de nieuwe wereld niet heel saai zijn als iedereen perfect is? We zijn zo gewend aan gebrokenheid hier. Maar ik vertrouw God dat Hij het zo zal maken dat het onvoorstelbaar is!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Annemieke,
  dank je voor je goede reactie.
  Niet 'bang' zijn voor de reacties van mensen hoor. Misschien toch maar dat stukje plaatsen? Wat je met je hart doet, is altijd goed.
  Wij zullen echt nooit "heilig" worden zoals het bijv. in de traditionele kerken vaak werd en wordt uitgelegd. Het enige wat we ècht aan God kunnen terugdoen of geven is: Hem lìefhebben. Haha, ja, dat wordt wennen als alles Heel is.. toch geloof ik dat we in Het Koninkrijk aan niets hoeven te wennen. Eindelijk Thuis, zoals GOD het altijd al bedoeld had.. Dit leven op aarde vind ik pas wennen ;-) "Maar ik vertrouw God dat Hij het zo zal maken dat het onvoorstelbaar is!": Amèn. Voor altijd Hem aanbidden voor de Troon, samen met alle 'heiligen'... wauw

  BeantwoordenVerwijderen
 3. encouraging post friend...thank you for sharing...wish i could visit everyone more frecuently but prayers and blessings on your way..remembering the real reason for the holidays..days of peace love and thinking...loves from our home to yours...maranatha..

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...