16 januari 2012

Adam


Verbaas me steeds meer over dit geweldige Boek. Ik heb het over de Bijbel.
De Bijbel staat vol met helden, dwazen, mafkezen en avonturiers. Vroeger noemde mijn meester van klas 3 hun keurig "bijbelfiguren". Maar eigenlijk zijn het een stelletje hèle rare figuren bij elkaar, gebundeld in het meest gelezen boek ter wereld. De route naar Jezus loopt via moordenaars, hoeren, leugenaars en schuinsmarcheerders. Ik hou van dit Boek J Ben dit jaar begonnen met mijn 'project-hele-Bijbel-lezen'. (Niet de eerste keer dat ik hieraan begìn..)
De komende tijd hoop ik regelmatig te bloggen over een oudtestamentische 'bijbelfiguur'. Hoewel het Verhaal van Gods Plan voor mij eigenlijk pas ècht begint bij Zijn verbond met Noach en later het Verbond met Zijn vriend en aartsvader Abraham, doe ik toch een poging om te beginnen bij het begin: Adam. Of zoals Mozes omschrijft: "de mens en zijn vrouw"..


Adam. De eerste mens.
Wat valt er eigenlijk te vertellen over deze man?..

De eerste gedachte die in mij opkomt is een beeld van een gespierde Tarzan-achtige-Ken-van-Barbie-figuur die door het mooiste decor ooit huppelt. Een natuurgebied met kleuren en geluiden van alle dierentuinen en nationale parken van de wereld bij elkaar. Achter hem aan keuvelend, een prachtige Jane-achtige-Barbie-van-Ken-brunette, op zoek naar ingrediënten voor het avondeten.. 
Zoiets dus als Brooke Shields en Christoper Atkins op de set van The Blue Lagoon.. maar dan zonder oceaan.


Maar als ik de eerste hoofdstukken van de Bijbel seriéus in me opneem, is het allereerste waar ik aan denk, dat deze Adam niet geboren werd… Als enige mens óóit, samen met Eva, is deze man nìet geboren.. Adam werd door GOD Almachtig Zelf geboetseerd! Met Hemzelf als voorbeeld (klik). Een voor ons onvoorstelbare gedachte eigenlijk. De naam Adam betekent in het Hebreeuws (adama): rode aarde.
GOD mààkte Adam van klei, en Hij blies hem levensadem in.. wauw…

De 2e vraag is deze: Wat was de leeftijd van Adam toen GOD hem maakte?...
"Nul jaar natuurlijk". Oké, maar dan met een lichaam van een 16-jarige? Of 23? Of 50? Zouden zijn hormonen meteen vanaf het begin meegedaan hebben? Of had hij Eva de eerste jaren alleen als "hulp" gekregen. Was er nog geen sprake van seksueel contact? Waarschijnlijk niet, want de Bijbel heeft het ná de zondeval voor het eerst over gemeenschap tussen deze 2.
Hoe dan ook, trouwen deed dit stel niet. Het zou ook wel een hèèl klein feestje geworden zijn.. Geen familie of vriend om uit te nodigen.. Adam had trouwens ook geen goedkeuring van zijn ouders of aanstaande schoonvader nodig. En dat scheelt, haha! Ook Eva hoefde niet bang te zijn dat haar vader haar toekomstig echtgenoot als "ongeschikt" zou bestempelen.. En ook niet als "in vele opzichten volkomen ongeschikt".. Immers, van een maatschappelijke ladder was nog geen sprake. Banksaldo’s bestonden nog niet...
Maar een wit-strand-sprookje als in The Blue Lagoon, nee dat was het evenmin.

De 3e vraag die bij mij opkomt: Zou Adam ooit aan de hemel gedacht hebben?
Tot het moment dat hij een hap nam van die verraderlijke vrucht, leefden ze immers al in een soort hemel; het Paradijs: Ongeschonden natuurschoon met dieren en flora waar wìj ons zelfs geen voorstelling van kunnen maken (al doen fantasierijke wetenschappers daar hun uiterste best voor). Stel je voor: Een gezond sterk lichaam, geen oorlog, geen mislukte oogst, geen honger, geen stress, geen deadlines, geen fraude, geen burenruzies, geen familieruzies. Nòg niet. Hmm, het waren duidelijk andere tijden, maar dat duurde niet heel lang.
Nee, aan een eeuwig leven dacht Adam voorlopig niet. Maar goed, zijn leven duurde ook ééuwenlang. Bijna een millennium!
De moderne mens doet dat ook niet veel, aan het 'hiernamaals' denken. christen of niet, veel mensen menen dat ze minstens 500 jaar oud zullen worden, zo lijkt het.
De dood wordt vooruitgeschoven en zoveel mogelijk weg gedacht.
Er is dus niet veel nieuws onder de zon, blijkt maar weer..

Afijn, ouders en schoonouders hadden Adam en Eva dus niet.
Adam heeft niet van de borst van mama gedronken en "papa" was niet zijn eerste woordje. 
Hoe communiceerde die 2 überhaupt met elkaar? Net zo beroerd als in de meeste volgende huwelijken?.. ;-)

De eerste opdracht die GOD aan Adam gaf was het bewerken en onderhouden van het Paradijs, ook wel de Tuin van Eden genoemd. Wat een mooie job! En als een soort part-time baantje daarnaast, moest hij de dieren benoemen. Adam gaf alle dieren die hij tegenkwam een naam.. Hoe cool is dat?!
Wat ik me weleens afvraag hè: Zou er vandaag de dag nog één dier zijn die de naam draagt die Adam aan het beest gaf? Van overlevering op overlevering? Ik denk het wel! J
En volgens mij is het de leeuw. Adam noemde de leeuw: Leeuw. Gave gedacht toch? Later werd het the King of the Jungle. En niet te vergeten the King of Kings. De Leeuw van Judah..


Overigens maakte GOD de mens Adam samen met Jezus… God zei: "Laat Ons mensen maken". Jezus bestond al (lang) voordat de eerste mens Adam werd geschapen -Joh. 8. Dat noemt de afgestudeerde theoloog de "Pre-existentie". Maar goed, dit is ten eerste totaal onbelangrijk en ten tweede heeft het weinig met Adam te maken. Hoewel, Jezus wordt door Paulus als een 'tweede Adam' of 'laatste Adam' omschreven, zie Rom. 5:12-19.
De Volmaakte Mens, geen aards wezen maar een levendmakende geest, zie 1 Kor. 15:44-45.

O ja, kleren droeg dit stel niet.. Totdat het mis ging. Toen wisten ze zich geen raad om hun naaktheid te bedekken!
Kledingzaken en klerenmakers bestonden nog niet. Geen HEMA, Zara of hm.com.nl. Nee, hun eerste kleding werd gemaakt door GOD Zélf!!… zie Genesis 3:21. Van dierenvellen, om precies te zijn. Het beeld van een Tarzan van Jane wordt er stiekem door versterkt..
Dieren aten elkaar nog niet op, het was immers het Paradijs hè.. Wellicht aten Adam en Eva ook geen vlees? Ze waren de eerste mensen, misschien ook wel de eerste vegetariërs.

In hoofdstuk 3 (van de 1189) van de Bijbel gaat het al mis.. De schaamte voor hun naaktheid ontstond nadat ze "als GOD" geworden waren: Namelijk kennend het verschil tussen Goed en Kwaad. Dat kwam omdat ze van de boom aten waarvan GOD geboden had dat ze jùist van dìe boom geen vruchten mochten eten. En de vruchten waren nog wel zó mooi en zó lekker..
Dus trapte de vrouw Eva in de list van satan… denk aan de leugenachtige reclames van tegenwoordig.. er is ook in dat opzicht weinig veranderd.. Eva liet haar man ook van de vrucht proeven. Adam nam een hap.. Verleid door de schoonheid van de vrucht, én door zijn vrouw.. Toen ze kort daarna GOD aan hoorde komen, verstopte zij zich gauw, want vanaf hun eerste zonden wìsten ze dat ze naakt waren en zij schaamde zich voor GOD. Eva gaf de slang de schuld, Adam gaf Eva de schuld.
Ach, de mens... elkaar de schuld geven: Er is in pak-en-beet 7000 jaar niets veranderd..
Ook de eerste 2 mensen waren meer vlees, dan geest.

Een blonde Eva: altijd link ;-)

De zonde zag het levenslicht.. Omdat Adam en Eva gedaan hadden wat GOD had verboden, stuurde Hij hen het Paradijs uit. En daarmee was voor de mens definitief geen eeuwig leven op (deze) aarde weggelegd. Een engel blokkeerde voor hen de ingang tot de Tuin van Eden met flikkerende zwaarden. 
Een tijd later kregen zij hun eerste kind. Een jongentje, met de naam Kaïn. De eerste mens die als foetus in de buik van zijn moeder groeide en na 9 maanden (ga ik vanuit) als baby het levenslicht zag. Na Kaïn volgde Abel, die geen lang leven beschoren was.. Adam en zijn vrouw kregen nog vele vele kinderen..
Adam stierf op de respectabele leeftijd van 930 jaar...

"In het begin schiep GOD de hemel en de aarde". Daarna schiep Hij Adam, de eerste "mens".

Het begin van alles dat geschiedenis heet.
2 opmerkingen:

 1. Goede vragen Hans, ik heb er nooit bij stilgestaan welke "leeftijd" Adam had toen hij uit de klei werd geschapen (lees getrokken voor de boeren onder ons). Tja Eva zal best een (met respect) Lekker ding geweest zijn met lang haar en ehh (hoe zeg je dat nou netjes?) nou ja je snapt me wel.

  The Blue Lagoon, oh mensen het is gek maar ik meen dat het beste bewijs dat er ooit een paradijs geweest is op aarde, het verlangen is wat in elk mens leeft naar het verloren gegaan zijnde paradijs.

  We zien het in de reclame voor Bounty, Fa zeep of bacardy rum.
  Wie meent sappige friswitte dames als Hollandse melkchocolade rond te zien rennen na het consumeren van een dergelijke reep, is naief en toch...

  Het stille verlangen wat ik in mij, bij elke wasbeurt met Fa douchefris weer voel opborrelen, is wellicht een redelijke graadmeter van de waarheid dat het paradijs bestaat... Een leuk stuk Hans waar ik met liefde nog eens op terugkom.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, oké.. Dank je Peter.
  Zelf vind ik het som sheerlijk om vragen te stellen bij al die bijzondere gebeurtenissen in het OT. Niet uit ongeloof, maar vanuit Geloof. t Brengt me juist dichter bij het Vaderhart.
  God zal schik gehad hebben toen Hij spontaan bedacht dat die witte paarden er veel leuker uit zouden zien met veel zwarte strepen.
  We hebben allemaal een soort Heimwee naar het Paradijs, dat zit bij ons mensen ingeboren, denk ik.
  C.S. Lewis zei het treffend: "Als niets in dit leven onze allerdiepste verlangens 100% kan vervullen, moet de conclusie wel zijn dat we niet voor dèze wereld geschapen zijn".. Ik zeg Amèn.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...