25 maart 2012

Bloedzweet en tranen ~ Lijdenstijd [3]


Gethsemane. De beroemde tuin.
Locatie: Onderaan de Olijfberg, aan het einde van de Kidronvallei en recht tegenover de Tempel. Herkenbaar aan de vele oude olijfbomen met hun kronkelige stammen.
Dit is het oosten van Jeruzalem, het kloppend hart van alles wat Joden geloven, namelijk: Elohim en de Torah, de Wet van Mozes.

Deze tuin is ook het decor van Jezus' laatste momenten met Zijn discipelen vóór zijn Kruisdood. Én de plek waar Hij diezelfde avond gevangen genomen zal worden..
Jezus gaat met een paar van Zijn discipelen deze tuin in. Zijn volgelingen zijn moe en bedroefd, ze vallen één voor één in slaap. Jezus loopt nog iets verder, om te bidden tot Zijn Abba. Hij valt voorover op de harde grond die stoffig is en bezaaid met stenen, hier en daar een grasspriet en een bloemetje.

Het is nacht, het is donker. Ook in het angstig hart van de Meester.. Hij is helemaal alleen. Niet eerder voelde Hij zich zo eenzaam. Kronkelend op de grond bált Hij zijn met kiezelsteentjes gevulde vuisten. De aarde onder Hem wordt vochtig en kleurt rood: Zweet van doodsangst komt als bloed uit Zijn poriën...

.. omdat Hij Zijn ziel uitgestort heeft in de dood ..  Jesaja 53:11,12

Jezus, het vleesgeworden Woord, smeekt Zijn Vader om deze drinkbeker vol gif, nìet te hoeven drinken. God werd Mens. Getsemane is donker en verlaten. Nooit eerder was Jezus meer mens dan in dit moment.. Hij wìst dat Hij de beker helemaal leeg moest drinken. De zweetdruppels met bloed waren een voorbode voor de volgende dag. Gods Zoon zou Zijn bloed geven, zijn lichaam, zijn leven. Ieder mens die dàt gelooft, zal eeuwig leven.. Joh. 3:16

Jezus keert voor de derde keer terug naar zijn discipelen.
Ze slapen nog steeds..
Hij maakt ze wakker en zegt: "Sta op, laten wij gaan; zie, hij die Mij verraadt, is vlakbij."

Even later staat Judas met een legertje Romeinse soldaten en slaafjes van de overpriesters voor Jezus en de discipelen. "Wie zoeken jullie?", vraagt Jezus. "Jezus van Nazareth."
Hij antwoordt: "Ik ben het". Hierop deìnzen zij terug en vallen op de grond...
Jezus wordt geboeid en meegenomen naar Annas, de schoonvader van Kajafas.

Heer Jezus, als wij geestelijk in slaap sukkelen, maak ons dan ook wakker.. Keer op keer.5 opmerkingen:

 1. Weer heel mooi geschreven Hans. Net als 1 en 2... kijk al weer uit naar nr 4;) Mooi om zo het paasverhaal te kunnen lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb het altijd vreemd gevonden dat ze in slaap sukkelden terwijl ze net een regelrechte duidelijke opdracht van de Here Jezus kregen... maar inmiddels weet ik ook wel dat niets menselijks hun vreemd was en ons ook niet. Mooi stukje Hans, dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij sukkelen door het leven en ik voel mij vaak de grootste slaapkop van allemaal. God geeft het de Zijne in de slaap, zelfs op dit moment was het 100% God en 0% mens, daar ligt het geheim van ons slapen en Zijn waken dacht ik....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. "daar ligt het geheim van ons slapen en Zijn waken". Mooi hoe je die link legt in deze. Helemaal waar. Gaaf!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je mag bang zijn voor het lijden. Het is geen gebrek aan vertrouwen om lijden wat je overkomt of waar je vóór staat, moeilijk te vinden...

  Dat is wat ik ooit hier van leerde.
  En wat kan Jezus dan meevoelen met jou en met mij... zeg ik drie jaar later dan dat je dit schreef...

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...