1 mei 2012

Procentjes en Polderpolitiek


En toen kwam er toch nog een akkoord.
Het is even geleden, maar vandaag weer een blog over politiek en de crisis.
Een saai blogje dus..
Inmiddels is de Tweede Kamer 2 weken met reces. Op het moment dat de kamerleden terugkomen van hun vakantie en die maandagmorgen hun eerste kopje Haagse koffie drinken, zal de staatsschuld met precies 1 miljard  verder zijn opgelopen..

Het recente akkoord voldoet aan het maximale begrotingstekort van 3% waaraan je als serieus Europees lidstaat moet voldoen. De "triple A status" is dus voorlopig behouden. Prins Willem Alexander en Prinses Máxima zullen er het hunne van denken. Zij hebben met hun dochters Amalia, Alexia en Ariane hun eigen triple A status. Gisteren was de Koningin hier in Veenendaal op bezoek, na eerst het altijd pittoreske Rhenen aangedaan te hebben. Beatrix kwam haar verjaardagsfeestje vieren. Een gezellig volksfeest, uniek in de wereld. Het kost een paar miljoen, maar dan heb je ook wat. En wat zijn nu miljoenen in een tijd waarin schulden uitgedrukt worden in honderden miljarden? ..

Waar gaat het heen?

Doemdenkende onheilsprofeten voorspellen de (financiële) ondergang van Amerika binnen 5 tot 10 jaar. Dan denk je: Is dit doemdenken, òf gezond realisme?.. Ben bang het laatste.
Een andere vraag is: Wie is eerder aan de beurt: Amerika of Europa?
Feit is dat overheidstekorten in Europa de pan uit rijzen. Een noodfonds voor kwakkelende EU-landen is geen gratis gedrukt monopoly-geld ofzo.. Ook deze pot met geld moet ooit terug verdiend worden. Maar Griekenland komt er nooit meer bovenop. Het financiële nieuws vanuit Italië is verdacht stil. In Ierland is het leven haast onbetaalbaar. Portugal wankelt bijna de oceaan in. Meer dan 50% van de jongeren in Spanje heeft geen baan ..

VS: De staatsschuld van de Verenigde Staten bedraagt in Nederlandse getaltermen ongeveer 15 biljoen US$.

Voor alle 'duidelijkheid': Amerika zegt triljoen tegen ons biljoen. Dat is in beide gevallen een 1 met 12 nullen.
Als je 1 miljoen dollar per dag uit zou geven sinds Jezus werd geboren, kom je uit op ruim 0,7 biljoen dollar..
Dat zou dus door 21 personen gedaan moeten worden om aan de 15 biljoen dollar te komen... Tsja..

Hoeveel is dat eigenlijk?.. Dit is mooi gevisualiseerd in dit korte filmpje. Of deze.
Astronomisch veel dus. Geld dat massaal (en voorgoed) verdwijnt, in een zwart gat..
Hoe lang moet het nog duren voordat een gerespecteerd staatsman of econoom hardop zal durven zeggen dat deze schulden waarschijnlijk NOOIT meer terugverdiend kunnen worden?!

Nu.nl

Dankzij onze kneuterige pietepeuterige polderpolitiek zijn de problemen voor Nederland voorlopig uit de lucht.
Nou ja, zogenaamd dan..
Een meerderheid in de Kamer kwam binnen 36 uur tot een akkoord waardoor de minister van Financiën aan Europa kan bewijzen dat Nederland "de zaakjes op orde" heeft..
Toch nog een gezellige en onbezorgde Koninginnedag ..

     
Maar of de polderpolitiek alle schaapjes op ons rivierenlandje werkelijk droog zal houden?
De tijd zal het leren.
Het is hoe dan ook een nieuwe tijd. Noem het gerust: "Eindtijd" ..
We leven in een tijd waarin de schuld van alle 'rijke' landen bij elkaar opgeteld nooit eerder zó duizelingwekkend hoog was.

Waar moet het nu naartoe?

Als je het mij vraagt, is er maar één oplossing: Totale schuldsanering voor West-Europa en de Verenigde Staten. En ach, dan meteen maar een wereldwijde schuldsanering..
Want we kunnen de ontelbare miljarden op eigen houtje haast onmogelijk terug verdienen. Zelfs niet met een opkrabbelende economie. Ook niet met 365 dagen per jaar 'Dag van de Arbeid'. En ook niet met "keihard werken"..

Kom ik aan het einde van dit saaie blog tòch nog uit bij Jezus.. Want alle schuld ìs betaald.

Dus hoe ons leven ook verder zal gaan, het is God die ons draagt, in ons broze bestaan.11 opmerkingen:

 1. Volgens mij gaat Amerika als eerste onder... Want vwb de eindtijd; er zou toch iemand (antichrist) komen die deze wanorde belooft weer recht te zetten, en dat zou uit Europa zijn(?)
  De laatste 2 regels ga ik in ieder geval onthouden; Fijn zo'n einde aan dit blog:) Dank je!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Tineke. Zou kunnen, we weten het niet. Gelukkig niet..
  Ik weet niet of de antichrist uit Europa zal komen. Ik weet alleen dàt hij komt.
  Maar we weten ook dat Jezus terugkomt! En dat geeft hoop!! Uitzien naar Hem, voor àltijd vrede.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou, zo saai was je blog nou ook weer niet. Ik volg de politiek eigenlijk niet zo, en zeker de laatste weken heb ik alles gemist want we waren op reis... best fijn :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Marja, even weg uit de Polder.. heerlijk toch?! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tja als ik eerlijk mag zijn verwacht ik ook een tijd die best eens de klok kan inluiden voor de laatste dagen. Misschien vergis ik me 1000 jaar, maar kan met dat zo slecht voorstellen. Als we de politiek bekijken dan denk ik dat ook daarin de indruk: weinig wijsheid meer aanwezig, overheerst. We zullen zien, de tijd zal het leren. Heb alvast 100 blikken bruine bonen in de kast gezet dus als je echt honger hebt, weet je waar je zijn moet...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Denk ik ook Peter. Die 1000 jaar zou misschien weleens een nul afkunnen.
  Weinig wijsheid meer, en nauwelijks echte leiders.
  Oké haha, nou ik mag eigenlijk geen 'voer' uit blik maar als ik toch honger krijg kom ik langs hoor ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nood breekt wet Hans. Je zal er net als ik winderig van worden maar misschien kunnen we dan eindelijk de gemeente: de winden van de Heer, op gaan richten. In denk dat er die nullen afkunnen... We mogen dus wel opschieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. 3 nullen eraf, dà's wel heel snel, Peter. Wie weet.. Wij niet..
  Hoe dan ook; uitzien naar Hem, de Koning, dàt geeft Hoop!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heren, misschien wat laat na dato, maar zie deze blog pas nu. Heerlijk hoe jullie kunnen ouweh....over de jongste dag. Dat kunnen alleen mannen zo. Zulke taal wordt niet altijd geaccepteerd van een vrouw. En ehh, je blog is niet saai. Met dat betalen van die schuld, vanaf Jezus geboorte, elke dag 1 miljoen om dan met 21 man er te komen. Dan zie je dat het oplossen van de tekorten in deze wereld niet meer is dan....centjes sparen in een potje om miljonair te worden. En dat de tijd kort is.....lijkt me ook wel. Gelukkig hoeven wij niet te sparen. Wat we ook nodig hebben, de Heer zal erin voorzien.
  Grts Irene

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En ik zie dit antwoord nu pas.. ;)
   Amen.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...