2 augustus 2012

Komt een vrouw bij de bron


De Meester en zijn discipelen komen aan in het dorpje Sichar, in de provincie Samaria. Vermoeid van de voetreis van Judea naar Galilea stoppen ze in dit dorpje om te rusten.

Het is 12.00 uur. Jezus gaat bij een waterput zitten. Een bron die stamt uit de tijd van Jacob.
Op het land dat Jacob aan Jozef gaf. Bijzonder toch? Zijn leerlingen gaan ondertussen wat voedsel halen. Geen chips, snickers en redbull maar ècht voedsel: Iets van een zakje met noten, vijgen, olijven en gedroogde vruchten.


Terwijl de Meester gaat zitten totdat Zijn discipelen terugkomen, verschijnt er een vrouw. Een Samaritaanse.
Jezus bedenkt zich geen moment en vraagt of Hij wat slokjes water mee mag drinken.
Hij heeft dorst... Ze ziet al gauw dat Hij een Jood is (neus, bovenkleed?) en is eigenlijk stomverbaasd.
Zal ze gedacht hebben: Vraagt hij dat aan mij?! ? Joden en Samaritanen mochten namelijk niet uit dezelfde kruiken of bekers drinken. De meeste Joden hadden niet eens het fatsoen om met Samaritanen te praten. (Hebben ze nog steeds last van..) Bovendien is de vrouw alleen, net als Jezus. En een man alleen met een vrouw, aiaiai dat mocht al helemáál niet..

Jezus antwoord:
"Als u wist wat God wil geven, en wie het is die u om water vraagt, zou u Hém erom vragen en dan zou Hij u levend water geven."

De Samaritaanse kan die vreemde Jood maar moeilijk serieus nemen: "Meneer, u hebt niet eens een kruik bij u, en u wilt mij water geven?! Waar moet u dat vandaan halen?.. U denkt toch niet dat u beter bent dan Jacob? Hij schonk ons deze waterput". Jezus geglimlacht even. Hij loopt richting de waterput en antwoord: "Wie van dit water drinkt krijgt opnieuw dorst. Maar wie Mijn water drinkt, zal nooit meer dorst krijgen."

"Mijn water wordt een opborrelde bron van levend water en die het drinkt, heeft eeuwig leven."


De vrouw begint Jezus een stumper te vinden. Ze speelt het 'spel' maar gewoon mee en antwoord: "Meneer, geef mij van dàt water zodat ik nooit meer dorst heb, haha! Dan hoef ik ook niet meer al die moeite te doen, niet iedere keer dit water op te halen."

Jezus antwoord: "Ga uw man eens roepen, en kom dan weer terug".
"Ik heb geen man", antwoord de vrouw.
"U hebt gelijk. U bent met vijf mannen getrouwd geweest. En diegene met wie u nu leeft, is niet uw man. U heeft me de waarheid verteld".
Dan geeft de Samartitaanse een typisch vrouwen-antwoord: "Oh meneer, ik zie dat U een profeet bent." Tja, opeens 'ziet' ze het, haha  ;-)
Nu Hém nog ...

De vrouw vertelt dat haar voorouders God aanbaden op deze plek. "Maar jullie Joden zeggen dat we dat in Jeruzalem moeten doen."
Jezus legt haar uit dat er een Eeuwig leven is: "Er komt een tijd dat men de Vader noch hier noch in Jeruzalem zal aanbidden. Jullie Samaritanen weten niet wie jullie aanbidden."
Let op wat Jezus hier achteraan zegt. Het is een Messiaanse openbaring:

"Wij Joden wéten Wie we aanbidden, want de Verlossing is uit de Joden."

Jezus kende de Tenach (het OT). Jezus wist dat Hij een Jood was.. Het Evangelie was eerst voor de Joden en daarna voor de gelovigen uit de heidenen. Verlossing komt uit de Joden..
In Romeinen 11:11 staat: ".. door hun overtreding konden de heidenen worden gered."

Jezus legt de vrouw uit dat God Geest is en dat de mensen die Hem willen aanbidden dat alleen kunnen doen in Geest en Waarheid. De vrouw antwoord: "Ik weet wel dat de Messias zal komen, en wanneer hij komt zal hij ons alles vertellen."
Dan openbaart Jezus zich aan de vrouw: "Dat ben Ik, degene die met u spreekt." ..


Op dat moment komen Zijn discipelen terug en zien Hem samen met de vrouw. Ze durven Hem niets te vragen.
De vrouw laat haar kruik staan en rent terug naar het dorp waar ze vertelt dat ze de Messias ontmoet heeft. "Hij weet alles van me. Vlug, kom kijken!"
De dorpelingen zijn zó verheugd om Jezus in hun midden te hebben dat Hij twee dagen bij hen blijft. Veel Samaritanen komen tot geloof. Ze vertellen de vrouw: "Wij geloven nu niet meer om wat jij gezegd hebt, maar we hebben Hem zelf gehoord en we weten dat Hij werkelijk de Redder van de wereld is."

Jezus werkt door ménsen heen.
Mensen die Hem zonder fratsen liefhebben.

"Nazareth, kan daar iets goeds vandaan komen?"
Zeker weten.
Want de Messias, Zijn naam is Jezus van Nazareth.
Deze Jezus kijkt niet naar je verleden. Hij houdt geen logboek bij hoe vaak je de fout bent ingegaan.
Bekeer je, en Hij vergeeft je. Keer op keer.Hierbij kun je lezen: Johannes 4:1-42 en Romeinen 11:11-14.

8 opmerkingen:

 1. Mooi Hans. Ik hou zo van dat verhaal.
  De onvoorwaardelijke liefde van Jezus....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klinkt als: komt een vrouw bij de dokter. Ergens komt ze ook bij de grote mensendokter. Wie heeft nog dorst in onze tijd? Mensen laven zich aan van alles en nog wat en voelen zich er wel bij. Het water des levens kennen ze niet. Willen ze ook vaak niet. Men beseft niet dat men ergens in de woestijn van het bestaan om zal komen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi verwoord, Peter. Vele onder ons hebben inderdaad niet door dat Hij de Bron van Leven is, dat ze Zijn Water nodig hebben. Want alles gaat wel z'n gangetje.. Maar alleen het Water van de Meester lest de dorst. Voor eeuwig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat heerlijk dat we altijd bij Hem terecht kunnen hoe vaak we ook de fout in zijn gegaan. Hij vergeeft altijd weer, geweldig!
  Dank je voor het delen Hans.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik had dit bijbelgedeelte laatst ook gelezen. Prachtig verhaal. In een studiebijbel kwam ik deze mooie uitleg tegen: Jezus stelt zichzelf voor als de bron van levend water; als de Wijsheid zelf. De wereld heeft dorst en kan die dorst alleen maar lessen door naar Christus te komen.
  Mooi hoe je dit verhaal onder de aandacht hebt gebracht!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja geweldig verhaal dit hè. Hier komt het karakter en Godheid van Jezus volledig aan de oppervlakte. Uit de opborrelde Bron.. Genade en Liefde tot de macht 1000.
   Amèn Tineke; zoals ik hierboven ook schreef: Alleen het Water van de Meester lest de dorst. Voor eeuwig!

   Verwijderen
 6. Mooi! Ik geniet altijd van dit verhaal, hoe Jezus het vol liefde oppakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Geweldige titel.... (ook de rest hoor :))

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...