9 augustus 2012

Sinterklaas en Snoepautomaten

Drieluik Ziekte & Genezing 1/3
Wat schuilt er achter zo'n rare zoete titel?
Nou gewoon, de God van de Bijbel.
De levende God. De God die gèèn sinterklaas is: God geeft ons (lang) niet alles wat wij op ons verlanglijstje hebben geschreven. Ook niet per sé die dingen waar je uitroeptekens achter hebt gezet. Hij zal je verlangens niet vervullen enkel omdat je in Hem gelooft. Geloven is geen ruilhandel ofzo..
God is ook geen snoepautomaat: Je gooit er twee euro in en dat wat je uitgekozen hebt komt eruit rollen. Pakken maar, die zoetigheid.
Dìe god, is een god die helaas steeds populairder wordt ...

De god die enkel "grote plannen met jou heeft". Want dat wordt er dan tegen je gezegd hè: "Welkom in Gods familie! Hij heeft grote plannen met jou!" Hoezo "grote plannen"? denk ik dan.
Is er dan nog een groter Plan denkbaar dan Gòds Plan? Dat is namelijk een eeuwig Plan: Vergeving en Verlossing en eeuwige Vreugde.
Dit leven is geen grote droom..
Wanneer je Jezus leert kennen wordt het leven er niet bepaald makkelijker op. Gezondheid is geen vanzelfsprekende bonus voor hen die Hem liefhebben.

De sinterklaasgod is de god die er zogenaamd voor zorgen zal dat je niet ziek wordt. En o ja, mocht je per ongeluk tòch ziek worden (...) "dan zal Híj je genezen!"
"Want", zo citeert men Jesaja 53:3-5 dan meestal: "Hij heeft jouw ziekten op zich genomen, en Zijn striemen hebben jou genezing gebracht".
Tja. Uitgepraat, toch? Vaak wel helaas..
In deel 2 van dit drieluik meer over deze verzen uit Jesaja 53.

Wanneer ik weer iets dergelijks hoor, denk ik altijd: Waarom laat God zijn kinderen dan eerst ziek worden? Een kind van God behoeft immers niet ziek te blíjven. Waarom dan wel ziek wòrden? Vreemde gedachte toch?
Nog zieliger is dat de figuur die dit roept en genezing over je uitspreekt, zelf een bril draagt. Of een hoorapparaat nodig heeft. Of zijn kunstgebit kraakt op halve noten.. Of gewoon kaal is.
Je zou toch haast cynisch terug roepen: "Ik spreek een nieuwe haardos over je uit!" :)

Ook ik geloof in de God van wonderen. Voor God is nìets onmogelijk ~Lukas 1:37. Wonderen zie ik iedere dag in de Schepping, met duizenden tegelijk. En elke morgen in de spiegel.
Het leven zèlf is al een wonder.. Een levensgroot wonder!

Maar beste mensen, in deze gebroken wereld verkeerd ook ons lichaam in een gebroken status. Onze fysiek gaat met de jaren enkel achteruit. Voordat we sterven (als onderdeel van die gebrokenheid zul je op een dag moeten sterven..) worden we vroeg of later; kaal, doof, reumatisch, slechtziend, vergeetachtig, afhankelijk van medicijnen, slecht ter been, etc. etc.

Het welvaartsevangelie is de grootste leugen in Christenland.

En het 'genezingsevangielie' is daar helaas tè vaak een onderdeel van.. Wij hebben namelijk helemaal nergens "recht" op. Behalve op een Rechtvaardig en Liefdevolle God. En dìe God zegt: "Geef Mij je hart". Dat is Zìjn grootste verlangen. En dat is Alles wat wìj nodig hebben..

De mens heeft geen eigendommen, feitelijk is niets op aarde van de mens. We hebben dus alles in bruikleen, zelfs je 'eigen' lichaam... Dat is een geheel Andere insteek dan "ik heb recht op dit en op dat; op gezondheid en op voorspoed".. Wij hebben namelijk niets te claimen. Ook niet als christenen, meen ik.


"Papa God wil juist graag voorspoed voor ons en ons RIJKelijk zegenen, omdat we Zijn kinderen zijn! God is goed! Amen!"
 
Citaat in dikke letters hierboven is het antwoord dat ik van iemand kreeg via de facebook-pagina van Wilkin van de Kamp op het cursieve erboven. 'Als kind van God mag je een leven van overvloed claimen.' Veel christenen menen echt dat dit de weg van een Jezusvolger is. Maar o wee, als je hen probeert duidelijk te maken dat dit een vals Godsbeeld is ..
Nee, de God waar gelukkig nog veel christenen naar wijzen, die willen ze niet.

Men heeft liever een god die meer weg heeft van een sinterklaas dan van Abba Vader..

Ga de boodschap van "Papa God wil graag voorspoed voor ons" eens verkondigen bij de ontelbare vervolgde en onderdrukte Christenen. Vertel tegen de 100-den miljoenen die geen andere mogelijkheid hebben dan in armoede of eenvoud te leven, dat er "overvloed weggelegd is voor ieder kind van God".. Vertel het met een blij gezicht de miljoenen Soldaten van Christus die dagelijks nauwelijks voldoende te eten hebben.
Zijn zij dan geen kinderen van God? Gelukkig weet God Zelf wel beter. Hij kent ze bij naam.
En Hij wacht hen op, met open armen!
Hun loon zal groot zijn in de hemel, daar waar het nìet roest.

Want 'welvaart' is lucht. Maar God verkoopt Zijn kinderen geen lucht. Abba Vader heeft zijn kinderen lief en biedt ze eeuwig leven aan.Hierbij kun je lezen: Psalm 73 en 2 Timoteus 2:1-13


5 opmerkingen:

 1. Sorry Hans schoot vreselijk in de lacht bij die nieuwe haardos. De gave van Abslom/kapsalon een nieuwe blessing. Het gaat mij hoe langer hoe meer tegenstaan deze hele zogenaamde genezigs toeters en bellen. Er zijn zelfs mensen die er zogenaamde workshops over geven. Mensen genoeg woorden, als je de gave van genezing hebt, zeg het dan. We gaan dan direct naar een kinderziekenhuis vol kankerpatientjes....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Precies. En laat de man met deze bijzondere gave dan ook meteen naar de aidskliniek ernaast gaan en het regionale ziekenhuis met veel ongeneeslijk zieken. Want zelf naar zo'n 'show' gaan is voor de meeste zieken niet haalbaar... Triest en schandalig tegelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Men denkt zelfs dat het gebed een middel is om God voor het karretje te spannen... Als je niet je ogen goed openhoud, verdwaal je al snel tussen alle soorten evangelien. Gelukkig kunnen we alles toetsen aan Zijn Woord!

  En dat stukje over die haardos deed ook mij goed lachen! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Daar lijkt het bij sommige wel op inderdaad, Tineke. Joni verwoord dit helder: "Is het aan ons om te bepalen welk gereedschap God wel of niet mag gebruiken in dit levenslange proces van bijschaven - in het proces waarin Hij mij vormt naar het wonderschone beeld van Jezus?" Dat mensen die ècht ziek zijn, zelden ècht genezen, dat maakt de gezonde halleluja-roepers niet uit.. 'Zijn striemen brachten ons genezing'. Vreemd dat we dan eerst ziek moeten worden... Meer over Jesaja 53:3-5 in een volgend blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Met de woorden van Broer Peter: "Wie is die schoft die de gave van genezing heeft, maar die de kankerpatiëntjes niet bezoekt?"
  http://geestelijkemomenten.blogspot.nl/2012/08/list-en-bedrog.html

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...