12 november 2012

Draagt alles bij aan het goede?


Vanuit Korinthe schreef de apostel Paulus aan zijn Romeinse broeders:

"En wij weten dat voor wie God liefhebben, voor wie volgens zijn voornemen geroepen zijn, alles bijdraagt aan het goede." -Romeinen 8:28 NBV.

Wanneer we bij een zieke vriend op bezoek gaan, is het niet wijs om meteen een tekst als deze te citeren, meen ik. Al is het nog zo goed bedoeld, iemand die net een zwaar verlies heeft geleden heeft geen behoefte om te horen dat God alles ten goede gebruiken zal.
Fluister en luìster. Zucht mee en bid eventueel. En als je de Bijbel openslaat.. lees dan even geen Romeinen 8:28...

Werkt dan toch àlles ten goede? Ja! Mits we onder alles ALLES verstaan ...
Het goede betekent hier namelijk niet een goede gezondheid voor jezelf én je hele familie, een goed betaalde baan, een prachtig groot huis, lieve ouders, een geweldige partner en een lang leven. Klinkt natuurlijk wel heel goed allemaal. Maar nee, dat betekent het goede in deze Bijbeltekst niet.

Let op: Na vers 28 volgen ook 29 en 30. Hierin worden vijf bijzondere werkwoorden genoemd:  uitgekozen, bestemd, geroepen, vrijgesproken en verheerlijkt.
Het is altijd al Gods bedoeling geweest om ons uit te kiezen, om ons op te nemen in HEERlijkheid. 
Sommige 'traditionele' kerken bleven zich lang vastbijten op dat ene woordje "uitgekozen". 
Sommige bijten zich er nòg op stuk.
Zonde..

Want het is àltijd al Zijn verlangen geweest dat degenen die Hij uitgekozen heeft gaan lijken op de Zoon. Dan zal Hij door jouw leven heen, goede dingen doen. Ook je pijn, verdriet, ziekte, tegenslag en eenzaamheid kan dan bijdragen aan het goede.

Of juìst je gebrokenheid..
Waarom? Omdat we leren beseffen dat we als mensjes volledig afhankelijkheid zijn van God en het ons dichter bij Christus zal brengen.

Dàt is "het goede". Een eeuwig leven met Jezus. Je bestemming. 
Niet zozeer een 'lang en gelukkig leven'. Niet een vet betaalde baan en een veel te groot huis. Niet een kring van vooraanstaande vrienden. Niet de meest interessante partner 

Jezus had niets van dit alles ..

We zijn gemaakt om Hem lìef te hebben.
Dan zal alles bijdragen aan het goede.
Wandel jij al in je Bestemming?
10 opmerkingen:

 1. Dank je wel over deze mooie blog over teleurstellingen, gebroken wereld en vertrouwen in Jezus. Wandelen in mijn Bestemming; ga ik over nadenken ...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lastige tekst dat God alle dingen laat medewerken ten goede. Misschien lezen we hem wel te krampachtig vaak. Een busongeluk waarin alle kindertjes verdrinken. Hij laat alle dingen meewerken ten goede. Mensenlevens zijn totaal en voor altijd kapot. Meewerken ten goede, hoezo?
  Ik denk dat deze bijbeltekst meer mag worden gelezen als:"En toch is God in alle dingen, ik al het lijden, in alle pijn en hij zal ons nooit loslaten en uiteindelijk zullen we het goede smaken al is het maar over de muur van dit tijdelijke bestaan heen.....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vind het een hele mooie tekst met hoop/vertrouwen Hans!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vorige week op een vrouwen ochtend en toen werd deze tekst ook aangehaald door de spreekster. Bij de vragen barstte een vrouw los: "Ik heb zo veel verdriet, 3 kinderen verloren en 5 weken geleden mijn man." Toen was het wel even stil in de zaal... Wat wel haar troost was vertelde ze dat haar man maar zei: Ik ga naar boven toe. Ze had ook prachtige gedichten bij zich die ze maakte, ik vond dat wel heel mooi, dat ze dat zo verwerkte en dat ze ook naar zo'n vrouwenochtend was. Ik denk eerder dat door de omstandigheden God hele sterke dingen in je naar boven haalt en je op een andere manier weer verder mag, met Hem.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, begrijpelijk, dan wordt het wel stil. Wat betreft je laatste zin: Denk ik ook, Mirjam.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Hans, mooi artikel, maar ook mooi weergegeven, waar het 'goede' eigenlijk om gaat. Niet alles van de wereld, maar al het Goede wat nog gaat komen. Het Goede in de eeuwigheid, bij de Heere Jezus. Dat ieder mens die bij Jezus hoort, nu al het goede, echte heeft, ondanks het verdriet, lijden, wat bij deze gebroken wereld hoort. De Genade van onze Vader. Laten we altijd ons vertrouwen, alleen op Jezus stellen.

  Hans, Gods zegen, kracht en sterkte jou toegewenst, en liefdevolle groet van mij, Esther.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dank je Esther. "wat nog komen gaat" Exactly! Daar gaat het om.
  En ondanks inderdaad alle vorm van lijden in deze gebroken wereld, is dat Goede reeds begonnen als je Jezus laat wonen in je hart, hier en nu..

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb je een award gegeven. ( zie mijn blog)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Thanks!Alles werkt mee, maar het is niet altijd makkelijk....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, het leven van alledag wordt er niet zomaar makkelijker op.. Zeker niet. Misschien wel het omgekeerde.. Maar alles werkt toe naar de Climax. De eeuwige ontmoeting met Jezus.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...