16 januari 2013

De vrijheid van eenvoud


Wanneer ambitieus willen zijn niet je ambitie is, ligt Vrijheid voor het oprapen.
Wanneer we stoppen met ons grenzeloos verlangen naar meer geld, meer waardering en meer aandacht, houden we tijd over om ècht te leven: Meer tijd met God. Meer tijd voor familie en vrienden. Meer tijd in de natuur. Meer tijd om te lezen. Meer tijd om zomaar een stukje te rijden.

In eenvoud schuilt een enorme vrijheid

To be clever enough to get a great deal of money, one must be
stupid enough to want it.
G.K. Chesterton

Met geld kunnen we mensen helpen, bijvoorbeeld door honger, ziekte- en armoedebestrijding.
Maar geld stinkt vaak.
Geld maakt jaloers.
Teveel geld maakt een mens eerder ziek dan gezond..
Het is eigenlijk best griezelig dat rijkdom veel mensen kapot maakt, niet? Het zijn sterke benen die de weelde kunnen dragen.

The love of worldly possessions is a sort of bird line, which entangles the soul,
and prevents it flying to God
St. Augustinus

Jezus maakt duidelijk dat een dikke bankrekening een groot obstakel vormt om het Koninkrijk van de hemel binnen te gaan. (Zie ook blogje over de rijke jongeling).

Materiële bezittingen zijn dingen om te gebruiken,
niet om te bezitten.
 
Het leven is van nature een strijd.. Er zijn gelukkig genoeg dankbare redenen om het leven te vieren, dat wel. Toch is het leven zelf bepaald niet één groot feest.
Soms lijkt zelfs alles te mislukken. Maar ook al werd vandaag een flop, morgen zal de zon gewoon weer opkomen..

If we possess nothing, God will allow us to have plenty.
A.W. Tozer

Onze trots leidt ertoe dat we de dingen van de wereld "van ons" noemen. Maar in werkelijkheid zijn we er 'slechts' rentmeester over. Alles is van God. Jezus leert ons dat we moeten vertrouwen op God, niet op onze bankrekening.. Het geheim van iemand die Jezus probeert te volgen is dat hij zijn vizier op de eeuwigheid gericht houdt.
Daar, waar je bezittingen nooit weg roesten ..


This world is not my home, I'm just a passing through,
My treasures are laid up somewhere beyond the blue.

Ik wil de eeuwigheid niet verliezen in ruil voor de mooiste dingen hier & nu.15 opmerkingen:

 1. Waar je hart is...wat het ook is als we maar als goede rentmeesters met de dingen omgaan die ons zijn toevertrouwd. Voor mij mn gezin en huishouden en voor een ander weer iets anders;en tevreden zijn, dat vind ík soms zelfs moeilijk;))

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi stukje hans lijkt alsof je gedachten kan lezen...we moeten als kinderen zijn niet ons gedragen als...maar als marja zegt ons kwetsbaar openstellen er is niks mooier dan dat..nederigheid...

  ik vindt altijd zo bemoedigend wat je schrijft..bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel. Fijn dat je de stukjes bemoedigend vind!

   Verwijderen
 3. Goed dat je dit weer eens benadrukt, we zijn als mensen soms zo met materiële dingen bezig!
  Het is goed zoals je schrijft om ons te realiseren dat het allemaal van God is en dat wij slechts rentmeesters zijn. Het is ook Gods geld, wij schuiven er als mensen alleen maar mee :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi geschreven Hans! Ben het helemaal met je eens en het is goed om te beseffen hoe we in het leven moeten staan. Rentmeesters dat is wat we zijn en geen slaven van rijkdom of bezittingen, thanx!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo is het, Fred. Vind het soms bizar hoe fanatiek sommige christenen achter geld aan zitten. Niks mis met veel geld binnenslepen, hèèl veel mis met veel geld voor jezelf houden..

   Verwijderen
 5. Bedankt, dit onderwerp heeft altijd m'n hart!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Best moeilijk om een goeie rentmeester te zijn :-( En het is waar dat in eenvoud meer vrijheid schuilt als in al die andere dingen die je noemt. daarom het vizier op Jezus richten ja. ( aparte uitdrukking eigenlijk: vizier richten op - dan zie ik zo'n ouderwets ridderhelm voor me, of zo'n richtding op een geweer). Nadenk-blog, dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vul vizier "ogen" in, da's mooier hè. Geen zwaarden en ridders ;) Gewoon omhoog kijken.

   Verwijderen
 7. Mooi blogje weer Hans! En nee,ook ik wil de eeuwigheid niet verliezen, er is niets wat daar tegenop kan...

  Groet,Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik weet dat de bijbel leert dat het voor een rijke moeilijk is het koninkrijk Gods binnen te gaan. Aan de andere kan denk ik dat we het punt wat Jezus nu eigenlijk wilde zeggen uit het oog verliezen als we iedere rijke zien als iemand wiens vermogen hem in de weg staat om in te gaan.

  Wij kijken naar rijkdom vanuit ons westerse perspectief en vinden onszelf misschien niet rijk. Dat komt goed uit want nu kunnen wij dus wel een kans maken om binnen te gaan die we niet zouden hebben als we rijk waren volgens een zeker denken.

  Maar hoe kijkt 99% van de wereldbevolking nu tegen jou en mij aan denk je?
  Dat antwoord is simpel. Men ziet ons als steen en steen rijke mensen.
  Dat plaatst de kreet over de rijke (zo gemakkelijk geuit) wel in een zeer pijnlijk licht, me dunkt.
  We moeten terug naar de essentie van wat Jezus nu eigenlijk bedoelde.
  Rijkdom nastreven is waardeloos buiten Jezus schat (vergeving van zonden) om. Je hebt dat misschien veel (alles) maar eigenlijk niets want je kan zonder Hem niets beerven van het hemelse goed.

  Laten we nu oppassen dat we Gods zegen (wat rijkdom kan zijn) niet als obstakel gaan beschouwen om geen kind van God te kunnen zijn, maar anderen laten delen in de zegen die God ons geeft.

  Dan verwordt rijkdom in financiele goederen, tot een weg waarlangs heil stroomt...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nergens verbiedt de Bijbel ons dat rijkdom in geld en goederen verboden zijn. Toch heeft Jezus veel gewezen op het grote gevaar van veel geld en daarmee bezet zijn. Wanneer een Christen rijk is, laat hem dan een Goed rentmeester zijn over zijn goederen. (precies, delen dus). En wanneer je Jezus wil volgen in materiële eenvoud, doe dat dan met grote vreugde!

   Verwijderen
 9. Wij zijn dus steenrijk Hans. We kunnen eten zoveel we willen, ons kleden, in een warm huis wonen. Ik ben geen dag naakt geweest, geen dag zonder zorg, geen dag zonder kleren, een dak boven mijn hoofd, zonder geld, zonder douche, zonder etc etc. We mogen dus wel oppassen. Het rentmeesterschap is in Nederland waarin de belastingen zeer hoog zijn en waar de regering veel gelden laat wegvloeien naar zaken die misschien bedenkelijk zijn, ons deel uit handen getrokken. Dat deel wat ons nog rest, is het oppassen geblazen waar je je geld in stopt. Sommige mensen zeggen:"Ik geef en aan God en verder bemoei ik mij er niet mee, ook al wordt het verkeerd gebruikt. Ik dacht dat er stond:"de Heer liefhebben met geheel uw verstand...."

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker weten Peter. Helemaal eens. Ik meen dat 85% van de wereldbevolking in de verste verte niet heeft wat de gemiddelde Nederlander/Westerling bezit. Wat jij al opsomt; dak boven hoofd, voldoende kleren, elke dag te eten, douche etc. Bij geld geven moeten we inderdaad steeds meer ons verstand gebruiken. Een gift aan Woord & Daad bijv. is geven aan een organisatie wiens directeur 125.000 euro p/j verdient.. Ik zeg: niet doen. Steun bv. een "Compassion" kindje waarmee je een relatie op kunt bouwen. Veel beter. Dat is een kind bevrijden van armoede en onderwijs bieden in Jezus' naam. Toen iemand in Amerika aan Moeder Teresa vroeg waarom Amerikaanse christenen lang niet zoveel te lijden hebben dan de broeders en zusters in bv. India, was het antwoord van Teresa: "omdat jullie het waarschijnlijk niet waard zijn om te lijden." ...

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...