11 februari 2013

"I Have Decided To Follow Jesus"


Serie-Hymnen #2

I have decided to follow Jesus - 19e eeuw, jaar onbekend

Woorden: Sadhu Sundar Singh, 1889 - 1929
Muziek: William Jensen Reynolds, 1959 -

"Wie zijn leven probeert te behouden zal het verliezen,
maar wie zijn leven verliest omwille van Mij, die zal het behouden."
Mattheüs 10:39Bij sommige hymnen vraag je je af of de ontstaansgeschiedenis wel helemaal klopt. Sommige verhalen achter het lied, zijn haast te mooi of indrukwekkend om waar te zijn. Dat geldt wat mij betreft ook voor deze hymne: I have decided to follow Jesus.

Toch, al zou maar de helft op waarheid berust zijn, is het nog steeds een geschiedenis die het meer dan waard is om door te geven.

Dit verhaal begint met een opwekking die ruim een eeuw geleden plaatsvond in Wales, Engeland. Als gevolg hiervan werden veel bekeerlingen zendeling. Ze wilde hun leven in dienst van de Heer stellen. Sommige van hen kwamen terecht in noord-west India, in een provincie die toen de naam Assam had. In dit grote gebied leefden honderden primitieve stammen. Agressieve koppensnellers, zo stonden ze bekend: De jonge man kon zijn status, en dus zijn kans op een 'goed' huwelijk.. verhogen door het aantal koppen dat hij verzameld had.
De verzameling hoofden hing men aan de muur in het huis. Geen aangenaam gebied dus om het Evangelie te brengen... En juist hier probeerde een groep van zendelingen uit Wales het Evangelie te brengen. Het evangelie van hoop & liefde in Christus.

Uiteraard waren ze nergens welkom. Toch lukte het één van deze zendelingen om een man uit de stam tot bekering te brengen. In navolging van deze man en zijn gezinnetje volgen veel andere dorpsgenoten. Dit tot grote woede en ergernis van andere stamleden en vooral van het dorpshoofd. Hij riep de man die als eerste zijn leven aan Jezus had gegeven en stelde hem voor de duivelse keuze: 
Publiekelijk zijn geloof verloochenen òf onthoofding. Daar waren ze goed in, de bosjesmannen..


De heilige Geest gaf de man dezelfde woorden die hij sprak bij zijn bekering. Nu om te getuigen voor heel het dorp. Hij begon ze te zingen:
  
I have decided to follow Jesus,
No turning back, no turning back.


Uit woede en frustratie sommeerde het stamhoofd zijn pijl & boog schietende onderdanen om direct de 2 kleine kinderen van de man te doden.
Terwijl deze doodbloedde .. vroeg 'het hoofd' voor de 2e keer: "Wil je je geloof verloochenen of niet?! Je kinderen zijn nu dood, je vrouw vermoorden we ook."

De man antwoordde:
Though no one joins me, still I will follow,
Er is gèèn weg terug, er is geen weg terug.

Het dorpshoofd was buiten zichzelf van woede en gaf direct het commando aan de boog-schutters om ook zijn vrouw te doden. Binnen een paar minuten lagen daar zijn vrouw en kinderen gespietst met pijlen. Dood..

Nu vroeg het dorpshoofd voor de laatste keer, "Ik geef je nog één kans om je geloof te verloochenen en in leven te blijven."

De man antwoordde:
The cross before me, the world behind me,
Er is gèèn weg terug, er is geen weg terug.

Zo gebeurde het dat de eerste volgeling van Jezus in dit grote gebied samen met zijn vrouw en kinderen werd vermoord. Omdat hij Jezus als de Messias erkende ...
 
Ik ben ervan overtuigd dat het lijden van deze tijd
in geen verhouding staat tot de luister die ons in de toekomst
zal worden geopenbaard. 

Na deze brute moordpartij van dit complete gezinnetje vond er een groot wonder plaats:
Het dorpshoofd werd zó bewogen en aangeraakt door het geloof van deze man dat hij zich begon af te vragen: "Waarom laat hij zijn vrouw en kinderen vermoorden en geeft hij zijn eigen leven voor een Man die ooit, lang geleden, in een ver land op een ander continent leefde?
Hier moet een bovennatuurlijke kracht achter zitten. En die Kracht wil ik leren kennen!"

In een spontane geloofsbelijdenis verklaarde hij: "Ik wil ook deze Jezus volgen!"
Toen de menigte dit uit de mond van hun leider hoorde, nam het  hele dorp Christus aan als hun Heer en Verlosser. 

Ik heb dit gezegd opdat jullie vrede vinden bij Mij. 
Jullie zullen het zwaar te verduren krijgen in de wereld,
maar houd moedIk heb de wereld overwonnen!

Deze hymne is duidelijk met Christenvervolging verbonden. Misschien wel meer dan welk lied ook.
Geen bevolkingsgroep wordt meer en agressiever vervolgd dan Christenen.   in Christ alone,


Indrukwekkende video (met schokkende beelden):8 opmerkingen:

 1. Dankjewel voor deze 'hymne' en de geschiedenis erachter. Prachtig lied! De eerste video erg confronterend, maar we mogen de waarheid niet wegstoppen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan hoor. Zag deze onlangs voorbijkomen in een youtube bij een collega blog-ster (mooi weblog: http://gerda-overvanallesennogwat.blogspot.nl ). Vandaar dat deze hymne nu aan de beurt was. De 2e video is nòg confronterender...

   Verwijderen
  2. Ik heb het gezien, ja, erg confronterend!

   Verwijderen
 2. 2 weken geleden was het de week van het gebed. Dan wordt er ook gebeden voor de lijdende kerk. Daar doe je dan met heel je hart aan mee. Nu ik deze video zie realiseer je je pas waar het over gaat. In onze, gelukkig, bekrompen geest kun je je haast niet voorstellen hoe het is voor die mensen. We moeten dus blijven bidden. Tegelijkertijd moeten we onze vrijheid benutten en deze mede Christenen blijven ondersteunen door ze in de wereld 'levend' te houden.

  Bedankt dat je ons even stil zet Hans.

  Grts Irene

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie. We zijn over het algemeen 'verwende' christenen hier.. Bidden is het belangrijkste wat we MOETEN doen. Maar als ik naar mijzelf kijk, dan schiet bidden voor de vervloeide Kerk er zo vaak bij in, eerlijk gezegd...

   Verwijderen
 3. Is het vreemd dat de waarheid vaak met emotie gepaard gaat. Klinkt vreemd maar soms stoot het mij een beetje af. Ik ben misschien te nuchter voor tranen. Niet eerlijk want ik weet dat ze ook bij mij vloeien ten tijde van ontmoetingen met de Heer. Maar ik ben een vreemd christen. Lezen we eigenlijk veel over tranen binnen het geestelijke in de bijbel? Ik weet dat ontmoetingen met God vaak gevolgd werden door verootmoediging, verbazing, aanbidding, schrik, etc maar niet zo heel veel door tranen. Ik ken wel de vrouw die weende toen ze besefte dat Jezus naar het kruis ging en Hem zalfde. Maar mensen die huilen omdat ze de waarheid zagen...Ik moet even denken....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dankjewel Hans. Ben er stil van.
  Niet zo zeer van het lied (tweede video), maar van de beelden.
  Dit houdt mij bij de les!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja de beelden zijn indrukwekkend hè Dineke. De vervolgde broeders en zusters moet ons steeds weer klein maken. We vinden het geestelijk allemaal al gauw prima en goed gaan in ons rijke vrije Westen. Maar juist die houding kan ons subtiel geestelijk doen inkakken..

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...