23 maart 2013

Schijnwerpers, blitse video's, geluidversterkers, grappen en 'wonderen'


De woorden die de titel van dit blogje vormen, zouden maar zo de dingen kunnen zijn die je onthouden hebt na een bezoek aan een christelijke samenkomst anno 2013.

Wat een beetje uitraakt zijn sààie samenkomsten met een sààie dominee, zonder beamer en schijnwerpers. Pfff. Zó saai, zó 1997... Wij willen meer van de Geest!!

Wat helemaal 2013 is?
Dat we in Nederland opeens allemaal "leiders" moeten zijn. Het lijkt wel of half christenland momenteel bezig is hoe (in theorie) een gezegend leiderschap er uit zou moeten zien.

Wat ook lekker trendy blijft: Velerlei stappenplannen, bevrijdingsbedieningen en workshops.

Samenkomsten moeten inspelen op de tijdgeest en dus vooral op ons gevoel.
Daarbij lijkt met name laagdrempeligheid hoog in het vaandel te staan
bij de hedendaagse "church planter".

Wat ook steeds meer ìn wordt: Mannenweekenden of "karakterweekenden":
Het kan zijn dat je hier tussen het bidden en zingen door de mogelijkheid krijgt om een rondje om een paar peperdure sportwagens te lopen. Of een potje paal-werpen kunt doen. Of de "sterkste man van Nederland" aan het werk kunt zien! Of een heuse veldslag mag imiteren in de echte Schotse of Ardense velden! Hoi! wat een èchte 'mannelijke' geestelijkheid .. ;-)
Maar goed, ieder zijn ding natuurlijk.

De traditionele kerk heeft de afgelopen eeuwen over het algemeen genomen
tè veel dingen op de geestelijke plank laten liggen.

Vandaag de dag is er kennelijk veel behoefte aan moderne samenkomsten en 'speciale' conferenties of weekenden. Maar je begrijpt het al.. ondanks alle mooie kanten van heden-daagse Evangelische samenkomsten, vallen de meeste van bovengenoemde zaken ver buiten mijn behoeften. Het spijt mij mensen, maar kan de geestelijkheid er vaak maar zo moeilijk in ontdekken.. Het zal wel aan mij liggen.
 
Wat ook hot is zijn uitgekiende modellen voor grote kerken die wekelijks een "excellente" en succesvolle samenkomst neer willen zetten.

En natùùrlijk de genezingsdiensten... 
Ze lijken steeds populairder te worden.
Er gebeurd tenminste wat op het podium hè..
Er worden zelfs trainingsdagen over genezing gehouden.
'Ben benieuwd wat God vanavond gaat doen! whaha! amèn?!!' ..


Wat een beetje uit lijkt te raken is het onbegrijpelijke maar eenvoudige Evangelie van Jezus Christus die voor ons gekruisigd is ...

Het offer van Christus en Zijn licht,
doet alle geluid-en lichtshows verstommen en verbleken.


De Messias voerde geen show op toen Hij zei: "Het ìs Volbracht."
Wordt weer stil mensen. Stil tot de Heer.
Morgen is het Palmzondag of Palmpasen. De laatste zondag voor Pasen. Dan begint de zoge-noemde Goede Week. Ook wel Stille Week.
Een stille week toegewenst allemaal -- en morgen een geluidsarme samenkomst ....
Hierbij kun je lezen: Filippenzen 2:2-8 en 2 Timotheüs 4:2-5


7 opmerkingen:

 1. Ook ik heb daar wel eens over nagedacht en het zou zo mooi zijn als je elk moment, gewoon als gelovigen bij elkaar kan komen en een dienst kan hebben, zonder dat je eerst moet regelen wie er de beamer moet bedienen, zonder dat het zangteam de dag ervoor al de liederen die gezongen gaan worden heeft geoefend... en niet te vergeten de zangleider zijn nummers al klaar heeft.
  Voor de wat traditionelere kerken geldt dan dat de dominee ook net er moet zijn op dat moment en de kerkenraad de dienst heeft goedgekeurd, het volgens de kerkorde moet gaan...
  Toch kan het - met vallen en opstaan - op die manier; we hebben eigenlijk alleen een Bijbel/evt. zangboekje nodig en als je dan weer in een 'reguliere' kerkdienst komt, valt dat wat je hierboven schetst extra op...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, is het me vaak een gedoe tegenwoordig hè ;) Veel wordt ingespeeld op ons gevoelen. Maar we worden pas echt geraakt als Jezus ook in ons hart leeft toch? Ach, de ideale kerk bestaat niet. We zijn samen Zijn lichaam. Maar laten we het niet te bont maken allemaal. Kom zelf trouwens zelden meer in een 'traditionele' kerk. Gelukkig ziet God enkel ons hart aan. Hoe dan ook; gaaf dat het kerkelijk jaar zoiets kent als Stille Week! -shalom

   Verwijderen
 2. Ik denk ook dat al die herrie ons afleidt van waar het echt om draait:
  De Here Jezus die alles al volbracht heeft. We kunnen er gewoon niets meer aan toevoegen en hoeven dat gelukkig ook niet.
  Mooi dat je palmzondag nog even aanhaalt. Ik dacht meteen aan de video van Lance Lambert over Jeruzalem. Jezus kwam binnen door de oostpoort bij de intocht, zo vertelt hij. Die poort is nu dichtgemetseld maar zal open gaan bij Zijn wederkomst. Dat vind ik zo prachtig.
  We verwachten Hem elke dag, maar misschien nog wel een beetje meer op Palmzondag daar bij de oostpoort!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Dieneke, da's een mooie link: Palmzondag met de Oostpoort. De laatste week van Yeshua op aarde was absurd... Ja Lance Lambert legt dat op een indrukwekkende manier uit. De Oostpoort gaat op een dag weer open! En niets of niemand kan Hem tegenhouden. Daarom is het goed om stil te worden meen ik. We hebben geen fratsen nodig want àlles is Volbracht.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Amen Hans. Het hoeft van mij ook niet zo uitbundig allemaal, n beetje werelds lijkt het dan te worden he... Als ik denk aan wat Hij voor ons heeft gedaan, dan kan ik alleen maar stil worden en Hem op mijn knietjes daarvoor danken. Blij en dankbaar in mijn hart; ik heb geen geluid- en lichtshow nodig om dat te beseffen. 'Be still my soul'

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik prijs de Heer dat er bij ons nog geen zaken "noodzakelijk" zijn om de dienst op te leuken maar die eigenlijk slechts afleiden van Hem waar het over gaat...

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...