21 maart 2013

"The Old Rugged Cross"


The Old Rugged Cross - 1913

Woorden: George Bennard, 1873 - 1958
Muziek: George Bennard

"Hij heeft in Zijn lichaam onze zonden het kruishout op gedragen,
opdat wij, dood voor de zonde, rechtvaardig zouden leven.
Door Zijn striemen bent u Genezen."
1 Petrus 2:24


Vandaag weer een 'nieuw' hymne-verhaal. En omdat we in de periode van de Lijdenstijd leven, dit keer een Paaslied"The Old Rugged Cross". Ook weer een prachtig lied.
Deze bekende hymne werd geschreven en gecomponeerd door George Bennard in 1913 en wordt gerekend tot één van de favoriete hymnen van de 20e eeuw.
In het Nederlands kennen wij dit lied als "Het ruw houten Kruis", lied nr. 836 uit de bundel van Johannes de Heer.

Het verhaal achter de woorden van The Old Rugged Cross is eigenlijk niet heel bijzonder. Er zijn genoeg hymnen waarvan de geschiedenis een stuk indrukwekkender is. Maar het lied zelf is nog steeds een geliefde klassieker en mag daarom niet ontbreken in deze serie, dacht ik.

George werd geboren in de staat Ohio, kort na de Burgeroorlog. Enkele jaren later verhuisde het gezin naar de staat Iowa omdat zijn vader daar kon gaan werken als mijnwerker. Hun huis stond in een dorp met de mooie naam Lucas. In dit plaatsje gaf de jonge George tijdens een samenkomst van The Salvation Army zijn hart aan de Heer. Hij was 16 jaar jong toen hij de wens had om te gaan dienen in 'het leger'. Maar de plotselinge dood van zijn vader maakte dit onmogelijk en de jonge George moest gaan werken voor zijn moeder en zussen. Een paar jaar later vertrok hij naar Chigago, trouwde en ging alsnog dienen bij de Salvation Army, het leger des Heils.

Na zijn tijd bij het leger was hij nauw betrokken bij opwekkings-samenkomsten in Michigan en New York.
Hier kreeg George een teleurstellende ervaring dat hem stil deed zetten bij het kruis van Christus en wat het werkelijk betekent om mét Hem te lijden. Hij kwam tot de conclusie dat het Kruis veel meer is dan slechts een religieus symbool; namelijk het hart van het Evangelie.

Op een dag in 1913, werd George geïnspireerd door een samenkomst in Albion, Michigan, en componeerde hij een melodie waar hij de woorden van het eerste couplet van The Old Rugged Cross op schreef. Deze woorden vertolkte de zoektocht en het diepe verlangen van zijn hart:On a hill far away
stood an old rugged cross,
the emblem of suffering and shame;
and I love that old cross where the dearest and best
for a world of lost sinners was slain.

So I'll cherish the old rugged cross,
till my trophies at last I lay down;
I will cling to the old rugged cross,
and exchange it some day, for a crown.Vanaf het moment dat deze hymne voor de eerste keer bij samenzang werd gebruikt in Chicago, werd het snel een geliefd lied door heel Amerika en niet veel later ook in Europa.

In de tijd ná het schrijven van The Old Rugged Cross, diende George nog 40 jaar in het Leger van de Heer.
Op 9 oktober 1958 verwisselde hij zijn aardse kruis voor een hemelse kroon.
5 opmerkingen:

 1. Als je er bij stil staat dat veel mensen na een teleurstellende ervaring juist het kruis de rug toekeren, vind ik dit toch een mooi verhaal.
  Door zo'n ervaring tot de ontdekking komen dat het juist gáát om het kruis, ook m.b.t. jezelf, is een diepe waarheid ontdekken en die echt toe kunnen passen... En dat is bijzonder...
  Maar het lied is mooi, één van mijn favoriete gouwe ouwe...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Gerda. Deze George was teleurgesteld vanwege het feit dat het werk voor de Heer 'tegenviel'. Het gaat, ook (of zélfs) in het geloof, nooit om succes. Precies, dat we mogen ontdekken dat de kern van het Evangelie het offer van Christus is. De Waarheid geloven en gehoorzamen. Met Hem in deze wereld dienen, en ook mét Hem lijden.
   Ja, mooi lied hè! shalom, -hans

   Verwijderen
 2. Wat een mooi lied in de lijdenstijd.
  Deze reactie is wat laat, maar vandaag is er meer tijd om eens rustig wat blogs te lezen.
  Steeds geniet ik van jouw hymne-verhalen met liederen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat is dit een heerlijke serie!!! Ik hoop dat je nog veel meer hymnen zult toelichten. Ik heb er maar eens een tweet aan gewijd. Groet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Ron! 'k geniet er zelf ook erg van. Hou van deze oude hymnen. En de verhalen achter de songteksten maakt ze vaak nòg mooier. Hoop er nog veel te doen! groet en zegen, -hans.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...