6 juli 2013

"Werk aan jezelf!"


De nieuwe godsdienst is het "werken aan jezelf".
We leven in een tijd dat steeds meer mensen voor zichzelf leven. Zowel buiten als binnen het huwelijks-en gezinsleven. Gedwongen en ongedwongen..

Ontplooi jezelf! Zorg dat je onafhankelijk bent! Geniet! want je leeft maar één keer!
Het zijn de eenzijdige en egoïstische boodschappen van deze tijd. Dit is wat we vandaag om ons heen horen.
Maar gelukkig worden we er niet van.
Het frappante is, vind ik, dat het christelijke wereldje hier ook aan meedoet. Anno 2013 hebben we de workshops voor het uitkiezen in christenland...

Jezus leefde niet voor Zichzelf. Hij kwam om te redden wat verloren was. Jezus gaf Zijn leven letterlijk weg.
Net als Jezus, willen Zijn volgelingen hun leven geven voor hun vrienden. Door die keuze hebben ze niets meer te verliezen, omdat ze in Hem alles hebben. Ze weten dat "verliezen" in Gods Koninkrijk enkel leidt tot vìnden.
Want wie zijn leven zal willen behouden, die zal het verliezen. Maar wie zijn leven zal verliezen om Mij, die zal het vinden. Matteüs 16:25.


De tijdgeest manipuleert ons met: Alles is goed, als je er zelf maar achter kan staan.

Het gaat niet om waarheid, laat staan om de Waarheid. Nee, het gaat om authenticiteit.
Maar men verward dit met onze ware identiteit die enkel in onze Maker te vinden is, in God.

Zelfontplooiing en zogenaamde onafhankelijkheid worden gepresenteerd als zaligmakend.
Maar in feite maken deze zogenaamde 'waarden' heel veel mensen uiteindelijk vreselijk ongelukkig.

Daarom hebben therapeuten het zo druk. Zij proberen mensen te helpen weer betekenis aan hun leven te geven. Ze een gevoel te geven zichzelf (uit)gevonden te hebben... Maar de meeste "professionele therapeuten" leggen de nadruk op het individu. Zij stimuleren hun cliënt om zichzelf nóg meer te ontplooien en te 'verwezenlijken'..

Het lijkt wel dè nieuwe religie: "werken aan jezelf". Terwijl problemen vaak juist beginnen door een veel te grote nadruk op het zelf, op de persoonlijke onafhankelijkheid. Het is vast allemaal goed bedoeld van de innemende therapeuten.. maar het is niet het antwoord op het diepe gevoel van eenzaamheid, meen ik.

Het ware antwoord is gelegen in het weggeven van jezelf. De woorden van Jezus zijn vandaag nog net zo waar als 2000 jaar geleden.
Wanneer gaan we dat nu eindelijk eens begrijpen?9 opmerkingen:

 1. Een blog om over na te denken!
  Ik vind het ook lastig, enerzijds voel ik ja: het "verliezen van jezelf" zoals je schrijft, maar dan... uit dankbaarheid is er dan toch ook het leven met een opdracht?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Magdalena. Doel niet op een verliezen van jezelf hoor. Met "verliezen" wordt bedoeld de dingen van deze wereld. Dus alles wat niet van blijvende waarde is. Zoals eer en aanzien. Ieder mensenleven is van evenveel waarde. Het weggeven van jezelf heeft dus te maken met de hoogste vorm van liefde. Een liefde die voor ons mensen onhaalbaar is natuurlijk. En dat is dan weer een geruststelling. De Agapè liefde. Daarom zei Jezus: doe als Mij. Proberen zoals Jezus te zijn.
   Maar niet jezelf verliezen hè ;)
   Hopelijk is deze uitleg wat duidelijker dan in het blogje zelf..

   Verwijderen
  2. Ja, dit is wel een mooie uitleg. Ik heb soms ook het gevoel mezelf te verliezen, maar dan meer door groepsdruk of woorden dat je een overwinningsleven moet leiden en proclameren enzo...daar wordt je ook niet blij van want ieder mens, en ook ik;)wil graag gehoord zijn en ze hebben natuurlijk gelijk dat je op Jezus gericht moet zijn, maar het is geen oplosmiddel ofzo...Door Uw genade Vader, mag ik naar binnengaan,niet door rechtvaardige daden, maar door het bloed van het Lam!

   Verwijderen
  3. Verliezen van je zelf is wel het één van de meest ingewikkelde dingen in het christenleven om echt te begrijpen vind ik...
   Hoe zie je dan dat Jezus dat toch zelf zo noemt Hans: want wie zichzelf verliezen wil, die zal het vinden...
   Misschien zou ik eerder zeggen 'wat bij je oude leven hoort alles wat je oude leven is', je eigen ik ? - en dat is natuurlijk ook eigen eer en aanzien...
   Alles wat je zelf wilt.... als je dat aflegt, dan kan je nieuwe mens groeien.,.. als we doen wat Zijn wil is en daar moeten we vaak moeite voor doen om die te ontdekken..

   (Het is mss ook wel een kwestie van formuleren, wat zit er achter de woorden in de Bijbel qua inhoud...)

   Verwijderen
  4. Precies, niet je eigen wil willen doen. De wereld loopt achter zichzelf aan, weet niet beter, dat doet ze al millennia.. Ze (de massameute) roept ons op om voor onszelf op te komen en in onszelf te geloven (wat dat laatste dan ook moge betekenen..).
   Wat Jezus bedoelt naar mijn mening is het sterven van onze ik. Dus niet langer achter jezelf aanlopen, maar Hem volgen. En dan blijven we struikelen en ook vallen. Hij tilt ons op. Zelf kunnen we het niet. Helemaal niets.
   Aan ons eigen ik sterven is dus niet zondeloos worden door 24/7 Zijn wil te doen, kan niet, da's nog geen mens ooit gelukt, maar onze sterfelijkheid aan de Heer geven. (En dan wìllen we graag Zijn wil doen, niet?)

   Simpeler: Wie Jezus volgt moet dagelijks kruisdragen en dagelijks 'sterven', maar zal zijn leven inwisselen voor een eeuwig leven. Zijn leven dus behouden..
   Wie Jezus nìet wil volgen in dit leven, heeft misschien een goed leven naar de maatstaven van de wereld, maar zal het eeuwige leven verliezen.

   Verwijderen
 2. Ik leer langzaam van het leven dat mezelf overgeven - Geven - aan Gods wil, werkelijk het enige is wat ik kan doen. Hij werkt aan ons, en wij spartelen tegen. Hoe groter de overgave, hoe dieper we onszelf vinden in Zijn Liefde.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. "Hoe groter de overgave, hoe dieper we onszelf vinden in Zijn Liefde."
  Dat is prachtig verwoord. Het is een strijd soms, maar waar. Dank je.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...