25 september 2013

Goede smaak


Met brood en wijn mogen wij stilstaan bij de hoogste daad van Liefde ooit.
Ieder zijn ding natuurlijk, maar persoonlijk heb ik daar niet per se een kerkgebouw of lange tafel voor nodig. Ook geen wachters in zwarte pakken. Geen zilverservies en dure port.
Overigens, bij de meeste tafel-van-de-Heer vieringen valt bij mij op de één of andere manier de wijn nooit zo in de smaak. Maar oké, die wonderlijke mostwijn uit het jaar 30 zal nooit meer overtroffen worden..
Punt is dit; is smaak echt belangrijk?

Picasso zei: "Goede smaak is de grootste vijand voor pure kunst".

Daar zit wat in. Zodra je namelijk denkt dat alles perfect moet zijn en de 'goede smaak' moet hebben om mooi te zijn, is de schoonheid er al vanaf.. Want alles wordt dan geperfectioneerd en gecultiveerd.

Het doet me denken aan God. Ik bedoel; zou God smaak (voorkeur) hebben? Nee, niet of iets lekker is, God weet wel wat lekker is, maar of wìj mooi of 'goed' genoeg zijn?
Ieder mens is anders, maar God houdt van ons allemaal. Toch?..


De mensen die in de Bijbel beschreven staan, ook wel bijbelfiguren genoemd, waren niet bepaald rolmodellen.
Nee, de bijbel staat bomvol met idioten, rare zaken, en vreemde snuiters ...
Maar ja, wat is vreemd hè? Weet je? God pakt alle troep, al je fouten en rotzooi uit je leven op, en Hij maakt er een wonderschoon kunstwerk van. Sieraad in plaats van as.
~ Jesaja 61:1-4.


Als God net zo gecultiveerd, net zo gekunsteld was als heel veel christenen wensen dat Hij is,
zou Hij nutteloos zijn voor het Christendom ...
Maar God, is God.
Almachtig en ongekunsteld.

God werd mens van vlees en bloed en hart, in de persoon van Jezus Christus. In Hem, werd àlles vervuld. Hij heeft alle schuld betaald.

Mocht je verwachten dat de Bijbel een antwoord heeft op al je levensvragen? -- dan kun je uiteindelijk zwaar teleurgesteld raken ...
Wanneer wij in ons gebed zoeken naar mooie woorden in de hoop dat ons gebed bij mensen en God 'in de smaak' valt, houden we Hem voor de gek.

Wij hoeven geen indruk te maken op God.
Gelukkig kan dat niet eens ..

God heeft ook geen goede dag nodig, om ons lief te kunnen hebben. Hij houdt allàng van je! Meer dan wie ook in de wereld.
Dus probeer niet goed te zijn, maar van God te zijn ..


   bé God's ,
        ~ |-| /-\ |\| S


Hierbij kun je lezen: Matteüs 6:5-8 en Marcus 14:23-25.


8 opmerkingen:

 1. Dank je wel. Gek hè, dat ik soms toch een beetje indruk op God wil maken. Bevrijdend dat Hij allang van me houdt. Dat was wat ik vandaag nodig heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo ist. Van de vakantie gewoon avondmaal gevierd in het Bos op een bankje...
  In de vergadering hielden ze iedere week avondmaal en er was toch een keer een vraag tijdens de vergadering dat de wijn niet zo lekker smaakte. Wat bleek..de restjes werden ieder week weer teruggegooid in de fles. De knieperds...haha

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi gezegd Hans:probeer niet goed te zijn maar van God te zijn....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het Avondmaal is eigenlijk iets waarin je kan zien dat het niet gaat om de goede smaak; Iemand is gedood en dan als het ware Zijn bloed drinken om Hem te gedenken, is eigenlijk heel luguber... Maar het wordt een beker van dankzegging omdat dat bloed onze redding werd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, inderdaad, eigenlijk best luguber... Maar Zijn bloed; onze Redding. Voor eenieder die Hem oprecht liefheeft. De Vader heeft geen voorkeur. Geen smaak.. Hij kent het hart van de gebrokene die Hem truly aanbidt. Hij werd zelf gebroken....

   Verwijderen
 5. Mooi geschreven Hans, God heeft niet zoveel met religie. maar Hij heeft wel veel met ONS :)
  Fijne zondag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Jacco. Zo is het! Fijn weer iets van je te horen. -hans

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...