21 oktober 2013

Keith Green en Rich Mullins


"In the end it won't matter if you have a few scars, but it will matter if you didn't LIVE."
Rich Mullins

Deze Rich was zanger en muzikant, een singer-songwriter en een bijzondere bijbelleraar.
Een "man Gods". Rich Mullins kwam op 41-jarige leeftijd plotseling om het leven door een auto-ongeluk. 19 september 1997. 13 Jaar later werd hij mijn geestelijk vader.
Net als Keith Green (28 jaar, vliegtuigongeluk), werd ook Rich Mullins patsboem uit het leven gerukt ..

"If your heart takes more pleasure in reading novels, or watching TV, or going to the movies, or talking to friends, rather than just sitting alone with God and embracing Him, sharing His cares and His burdens, weeping and rejoicing with Him, then how are you going to handle forever and ever in His presence...? You'd be bored to tears in heaven, if you're not ecstatic about God now!"
Keith Green

Bizar; 2 'profeten', 2 vaderfiguren. Keith Green en Rich Mullins zijn op dezelfde datum geboren, namelijk op 21 oktober. Keith 2 jaar eerder dan Rich. Keith zou vandaag dus zijn 60e verjaardag gevierd hebben. Het is hemels vreemd dat juist deze Godsmannen zo jong sterven.

Beide blonken ze uit in het overbrengen van het enige zuivere Evangelie:
God heeft ons onvoorwaardelijk lief, Hij houdt niet van degene die je zonodig worden moet maar van wie je bènt. Als Jezus mij kan redden, dan zeker jou.. Stel je vertrouwen op Hem, en ga, al struikelend, rádicaal achter Hem aan. That's all ... 
  

"Christianity is not about building an absolutely secure little niche in the world where you can live with your perfect little wife and your perfect little children in your beautiful little house where you have no gays or minority groups anywhere near you. Christianity is about learning to love like Jesus loved and Jesus loved the poor and Jesus loved the broken."
Rich Mullins

Jezus kwam nìet naar de aarde om te oordelen. Hij kwam ook niet speciaal voor de mensen die bij voorbaat alles beter weten. Jezus heeft geen voorkeur voor hen die menen als een despoot te moeten regeren over hun 'eigen' clubje of familie.
Nee, Hij kwam om zondaren zoals jij en ik te redden. Ons lìef te hebben met een hemelse Liefde. Dat is het Evangelie van Jezus Christus. Radicaal uitgedragen door Keith Green en Rich Mullins tijdens hun korte tijd op aarde.
De hemel is nooit meer hetzelfde geweest sinds deze profeten hun muzikale talenten aldaar inzetten ;-)

"Never forget what Jesus did for you. Never take lightly what it cost Him. And never assume that if it cost Him His very life, that it won't also cost you yours."
Rich Mullins

Mocht je meer willen weten over het korte maar zaaiende leven van Keith Green zou ik van harte willen aanraden om het boek "No compromise" te lezen. Prachtige bio, geschreven door zijn vrouw Melody. Of bekijk eens de Keith Green Story:
Documentaire over het leven van Rich Mullins.
Kort na zijn onverwachte dood gemaakt. Aanbevolen!

Rich Mullins' bekendste song werd "Awesome God". Vandaag de dag wereldwijd in vele kerken en samenkomsten gezongen. Michael W. Smith zong dit lied vaak in zijn concerten. Amy Grant brak definitief door met o.a. een lied van Rich (Sing your Praise to the Lord). Ik wil niet oordelen hoor, maar ter illustratie: Smith en Grant betrekken grote landhuizen. Rich woonde uit eigen keuze op een zolderkamer of in een stacaravan ..
Dit laatste wordt door sommige, incl. moi, beschouwd als het Ragamuffin Evangelie (leven).


Rich Mullins, 21 okt. 1955  19 sep. 1997

Mullins leefde van een modaal inkomen en had daar meer dan genoeg aan vond hij zelf.
Rich leefde hiermee naar voorbeeld van Franciscus van Assisi.
De dollars die met name de laatste jaren van zijn leven in ruime mate binnen stroomden, waren op zijn eigen initiatief bestemd voor Compassion International. En verder voor zo ongeveer iedere hulpbehoevende die hij onderweg tegenkwam ..
Rich was Rijk vanbinnen, hij had dus geen enkele behoefte aan roem en (veel) geld.

Dit weblog heb ik vernoemd naar een minder bekend lied van Rich: "Hold me Jesus".
Begin 2014 komt (kwam) er een film uit over het leven van deze zwerver voor God, Ragamuffin.


  bé God's!
                  |-| a n s

klik hier voor fotoserie Rich

10 opmerkingen:

 1. Vandaag is die dag... :) Ik herinner me uit het boek van Keith Green de boodschap nadat bekend werd dat hij verongelukt was. "Als de graankorrel niet in de aarde valt en sterft, draagt hij veel vrucht". Dat was Gods boodschap aan Melody om het zo te zeggen.
  Hoe het anders zou zijn gegaan als Keith en Rich nog leefden? Keith leerde ik ook pas kennen nadat hij al niet meer hier op aarde was, en Rich ken ik nog maar pas... :) En toch duidelijk dat hun leven en werk (ook voor jou) nu nadat ze hier niet meer zijn, nog veel vrucht draagt. Dat is bijzonder hoe God werkt door mensen heen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zij spreken beide, door hun leven en toewijding, radicaliteit en duidelijkheid, ook na hun leven nog steeds generaties aan. Sterker uitgedrukt, God spreekt nog steeds door hen heen. Van Keith Green (indrukwekkend boek inderdaad, No Comprise) weet ik, dat door zijn radicale boodschap, honderden zendelingen zijn uitgezworven (uitgezonden) over de hele wereld ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi hè. Het is de Wet van de hemel. Het gaat niet zozeer om we 'bereiken', maar wat we nalaten..

   Verwijderen
 3. Wat goed dat je hier een blog over schrijft, ik zal 'm delen op fb!
  Het boek van Keith Green heb ik een keer gekregen met twee cd's van een vriendin, ik ben haar er nog altijd dankbaar voor, wat een getuigenis en aanmoediging, hij hoort voor mij zeker in de 'wolk van getuigen' die om ons heen zijn!
  Rich Muller heb ik sinds kort iets over gehoord, maar nog niet zoveel.
  Bedankt en veel zegen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nog dank voor het delen, Lieneke. Absoluut, over Getuigen gesproken. Zelfde geldt voor Mullins. Zijn muziek en woorden zijn het waard ontdekt te worden.. ;)

   Verwijderen
 4. Zou je kunnen zeggen dat hun boodschap juist méér impact heeft omdat zij er al niet meer zijn? Mensen zijn goed in het op een voetstuk plaatsen van anderen ... en zij wilden dat geen van beiden,. En de essentie van waar geloof om draait, hebben ze uitgedragen en kan nog steeds weer gehoord worden... (Was nog even verder hierover aan het denken...)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad heel vaak zo Gerda, helaas.. De meeste kunstenaars worden 'groot' na hun overlijden. Maar zowel Rich als Keith hadden bij leven al een enorme impact. Wat zij deden was radicaal en eerlijk. Het evangelie droegen ze in zijn meest pure vorm uit. Te veel gristenen kunnen dat maar moeilijk verdragen... Maar enkel dan zal de graankorrel veel vrucht dragen. Lang na overlijden blijft het graan groeien. Dat is zo mooi aan deze mensen.

   Verwijderen
  2. En de Heer vond het genoeg... hun taak was volbracht al begrijpen wij dat niet omdat wij dat meer zien in de léngte van een leven...

   Verwijderen
 5. Indrukwekkend stukje Hans. Mooi ook zoals je schrijft dat Jezus voor zondaren kwam en niet voor mensen die alles al weten. Deze beide mannen hebben dat mooi uitgedragen in hun (korte) leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi zeg, mooi geschreven! De zin 'Stel je vertrouwen op Hem, en ga struikelend, maar radicaal achter Hem aan.' treft me. Dank je voor het delen!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...