1 november 2013

Systeempjes


Is een volwassen geloof te herkennen aan iemand die om 5 uur in de morgen opstaat om 2 uur lang non-stop te bidden?
Paulus smeekte God om de doorn uit zijn lichaam weg te nemen, wat het ook geweest mogen zijn.
Maar God deed het niet...

God zei niet tegen Paulus dat hij de doorn verdiend had omdat zijn geloof te klein was.
God zei niet; dat is omdat jij geestelijk zo onvolwassen bent, Paulus.
God zei ook niet tegen Paulus dat hij vroeger moest opstaan om nog meer te bidden.
God zei niet dat hij eerst alle Psalmen en de Thora uit zijn hoofd moest kennen.

God antwoordde Paulus: Mijn genade is genoeg.

Als het niet goed met je gaat komt dat waarschijnlijk omdat je geestelijk leven te statisch is.
Je bent niet geheel vervuld met de heilige Geest. Je doet het allemaal niet goed genoeg.
Je bid te weinig, je leest de Bijbel te weinig. En dan komt er geestelijke strijd in je leven, en geen vrijheid...
Maar beste mensen, dit aardse leven is van nature al een strijd. Strijd de goede strijd.

Al deze kreten vloeien louter voort uit een systeemgeloof.

Het is Gods Evangelie degraderen tot het denken in systeempjes.

We houden elkaar als christenen voortdurend voor de gek. Want we kùnnen de goedkeuring van God niet verdienen. En God laat zich nooit en te nimmer voor ons karretje spannen.
Alles wat we ontvangen is uit genade. All is Grace.

We leven in een tijd dat ons als christen door andere christenen wordt wijsgemaakt dat Jezus de oplossing is voor bijna elk probleem in je leven.

"Àls je maar blijft verwachten! Jezus is niet enkel voor onze zonden gestorven, maar ook voor onze ziekten!
Wanneer je ziek blijft of maar geen andere baan kan krijgen moet er vast nog ergens in je lichaam een demoontje verstopt zitten. En daar moet je in Jezus' naam van bevrijd worden! Blijf verwachten, dan zal God je gebeden verhoren. Zegen!!"
Nee, nee mensen, zo werkt het niet.

God laat zich Godzijdank niet vangen in onze systeempjes.

Niet al Zijn wonderen kochten ons vrij, doch Zijn bitter lijden ..

  Zijn genade is genoeg


      -|-|.
 

13 opmerkingen:

 1. Zijn Genade kan je niet verdienen inderdaad, die schenkt God ons. maar het is wel belangrijk om regelmatig in de bijbel te lezen en na te denken over hetgeen je gelezen hebt want God spreekt tot ons door de bijbel en het is een manier om dichter bij Hem te komen.

  Bidden is ook een manier om dichter bij Hem te komen en een relatie met Hem aan te gaan, dat wil natuurlijk niet zeggen dat het je allemaal voor de wind gaat ineens maar je mag erop vertrouwen en dan ook merken dat Hij je kracht en steun geeft. En je mag best ook bidden voor dagelijkse zorgen vind ik, God vind het fijn als je Hem in je leven betrekt, hoe klein je vraag ook is, dan leer je met Hem te leven, je moet er op leren vertrouwen dat Hij het beste met je voor heeft wat er ook gebeurt, Hij is nooit ver weg ook al lijkt dat soms zo.
  En soms doet Hij een wonder, Hij draait iets vervelends op zo`n manier om dat het toch ten goede keert, alleen zie je dat niet ineens.
  Hij laat zich niet in hokjes plaatsen dat is wel zeker, Hij is wonderbaarlijk en Zijn verstand gaat ver boven onze menselijke vermogen om Hem te doorgronden. ooit mogen onze Heer zien als onze strijd gestreden is en die strijd is de goede strijd, de strijd van het Licht tegen de duisternis op deze aarde. Ik hou van Hem.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Jacco, dank je voor je reactie.
  Eerlijk gezegd geloof ik dat God ook spreekt wanneer de bijbel dicht blijft. Dat is tenminste mijn ervaring. Zodra ons bidden en bijbellezen enkel 'goede gewoonten' worden, zijn het slechts maniertjes meen ik. Zodra het claimen wordt, verwordt ons bidden tot systeempjes. Dan halen we God weer eens naar beneden tot ons niveau...
  Er is nog een andere kant; mensen die de bijbel zo ongeveer uit hun hoofd kennen, maar geestelijk zo dor zijn als een dode olijfboom.

  Er is grote kracht in het gebed, er ligt zegen in het Bijbellezen, zonder twijfel!!
  Maar niet in ruil voor een goed en geslaagd aards leventje. Dan verwordt God tot een soort sinterklaas.

  Wanneer wij dicht bij God (willen) leven zullen we ook moeten aanvaarden dat Zijn genade genoeg is. Net als Paulus dat moest...
  Dat is de strekking zoals ik die bedoeld heb in dit logje. Hopelijk is dat er uit op te maken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Hans,
   Ik ben het grotendeels met je eens hoor, welvaartsevangelie is een lege huls, ook Christenen worden ziek, verliezen hun baan, hebben geldzorgen etc.

   Als mensen daarop reageren dat je wel niet genoeg zal bidden of te weinig in de bijbel zal lezen vrees ik dat ze nog veel te leren hebben, denk aan de blinde man in Joh. 9:2-3:
   "Rabbi, hoe komt het dat hij blind was toen hij geboren werd? Heeft hij zelf gezondigd of zijn ouders?’ Hij niet en zijn ouders ook niet,’ was het antwoord van Jezus, ‘maar Gods werk moet door hem zichtbaar worden."

   Goedkeuring van God kun je niet verdienen, in Ex.33:19: ik schenk genade aan wie ik genade wil schenken, en ik ben barmhartig voor wie ik barmhartig wil zijn.

   Ik denk dus dat je door gebed dus nooit iets kan afdwingen of claimen, het is allemaal Genade.

   Ik vind het echter wel belangrijk om in de bijbel te lezen omdat het gewoon belangrijk is om te weten wat God tegen ons zegt. Toen Jezus in de woestijn door de duivel verzocht werd pareerde hij die aanvallen met zijn kennis uit de Thora "er staat geschreven".

   Ook spoort Paulus ons aan om de bijbel te lezen om stand te kunnen houden op de dag van het kwaad (Ef. 6:17 Draag als helm de verlossing en als zwaard de Geest, dat wil zeggen Gods woorden.)

   Wat jij zegt klopt, als je de bijbel leest uit gewoonte zonder de juiste instelling en aandacht zal de rijkdom je ontgaan denk ik, persoonlijk brengt mij het dichter bij Jezus, overdag bij mijn dagelijkse activiteiten kan ik dan rustig overdenken wat ik gelezen hebt of dagdromen hoe onmetelijk groot Almachtig en Heilig God is

   God ziet ons hart aan, Sinterklaas is maar 2 weken per jaar, God is bij je zolang je leeft..

   Hartelijke groet,

   Jacco.

   Verwijderen
  2. Zo is het Jacco, helemaal eens.
   Vind de blindgeborene en Jezus' reactie op wat Petrus over hem zegt één van de beste voorbeelden dat de levende God geen God van systeempjes is. Hoe bijbels het zelfs kan lijken...
   Alles is Genade,

   groet en Zegen, -hans

   Verwijderen
 3. Hoe kom je uit de 'systeempjes' van denken, dat weten hoe het allemaal zit... Ik weet best veel Bijbelteksten te vinden, en je kunt dan als blogger ook zo een 'mooi christelijk blogje' in elkaar draaien. Maar als het met die gedachte is geschreven, dan is het dood. Al staan er mooie dingen in.
  Misschien moet je het zo bekijken dat je bij alles wat je doet wat met de geestelijk dingen te maken heeft, er een gebed in je hart is dat Hij het zal leiden wat je doet, Dan kan Zijn Geest aan het werk. Want je kunt alle dingen die op zichzelf goed zij (bidden, bijbellezen, de Heilige Geest) voor jezelf, je eigen doel, je eigen eer, gebruiken. Bidden met allemaal dingen voor jezelf wat je wilt hebben, of het woord lezen en niet willen wachten om te bedenken wat de Heer daarin tegen jou zegt...
  Dat is elke keer weer de valkuil - wat wil ík doen, of wat wil de Heer dat ik zal doen... en voor dat laatste, daar geeft Hij de genade voor...
  Dan heb je sowieso minder last van systeemgeloof denk ik. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Exact. Wanneer we op deze wijze ons geloofsleven invulling kunnen geven zullen onze systeempjes op de achtergrond blijven.
   Wat je zegt over Zijn leiding raakt mij. Want dat is precies de kern! Het gaat niet zozeer om wat wij allemaal presteren als het om geestelijke dingen gaat. Wat het ook is. Waar het echt om gaat is dit; staan wij Christus toe om door ons heen te werken?
   Het zou zo fijn zijn wanneer systeemgeloof definitief failliet is...

   Verwijderen
 4. Bedankt Hans, alleen Zíjn Genade is genoeg. Hoe zwaar ons leven soms ook is, Zíjn onvoorwaardelijke Liefde is steeds even groot.
  Dat laatste stukje hebben Jeroen en ik nu steeds mee te maken - wat wil ík doen, of wat wil de Heer dat ik zal doen... Dit laatste kost ons....onszelf en geeft weerstand in onze omgeving.
  Maar middenin die verdrukking laat Jezus het Licht van Zíjn Geest schijnen en wijst Híj ons de weg!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Dieneke, amèn, Zijn Liefde en genade blijven voor altijd bestaan.
   Sterkte in datgene waar jullie mee bezig zijn. Dat je boven alles Gods stem mag blijven verstaan. En bij hemelse stilte.. kunt blijven vertrouwen. God eist nìet van ons dat we altijd alles maar in Zijn kracht aankunnen. Wij zijn reeds overwinnaar, ook al dreigen we te 'verliezen'. We kunnen enkel uit geloof de graankorrel in de grond stoppen. Hij verlangt naar ons vertrouwen in Hem, en geeft dan genade op genade. Onbegrijpelijk, maar waar.

   Wanneer we dicht bij God willen leven zullen ook wij, net als Paulus, moeten aanvaarden dat Zijn genade genoeg is.

   Verwijderen
 5. In die genade wil ik (be)rusten....en Hém dienen in de wetenschap dat ik Hem eens zal ontmoeten!
  Shalom!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...