7 december 2013

Novotel met zwembad en Mandela


Categorie: "herinneringen om saaie sneeuwloze donkere winterdagen door te komen."

Ooit was ik niet ver bij wijlen Nelson Mandela vandaan. Misschien zo dichtbij, dat het in meters is uit te drukken. Dat was bij het Novotel in Arusha, Tanzania. Mijn goede vriend Martin en ik waren van plan te gaan zwemmen. 
Het was zo'n typisch een na laatste vakantiedag waarin je de tijd moet doden. Het liefst zo aangenaam mogelijk.
Zwemmen in Oost-Afrika was er nog niet van gekomen daar we te druk waren geweest met Kilimanjaro's beklimmen en cheetah's filmen. Zodoende.. ;-) Navraag leerde ons dat er geen openbaar zwembad is in Arusha. Maar er was wel een mogelijkheid om te zwemmen in het zwembadje van het Novotel, net buiten de stad. Inpakken, taxi aanhouden, en gáán.


Bij aankomst bleek het een drukte van belang bij de ingang van het Novotel. Eenmaal uit de antieke Peugeot 504 taxi gestapt, banen we ons een weg door een rits lange Mercedessen. Camera's met het logo van CNN draaiden. Een rode loper lag uitgerold.
Wat is hier aan de hand?!

Op zo'n 25 meter van de ingang werden we tegengehouden door een zwarte Schwarzenegger met spiegelende zonnebril en kaki commando outfit inclusief de nodige wapens.
Nog even geduldig wachten, jullie. Er moesten nog wat mensen instappen. Oké, omdat jij het bent.
Op de kentekens van de verlengde Mercedessen was in hoofdletters te lezen: Rwanda, RSA, Uganda, Mozambique.
Tijdens het wegrijden van de auto's mochten we naar binnen. Van opwinding struikel ik over de rode loper... De lobby stond nog vol met hoogwaardigheidsbekleders die interviewtjes weg gaven.

Het zwembad bleek nogal klein, maar gezien we toch de enige enthousiastelingen waren was het meer dan prima.

Mount Meru Hotel, voorheen Novotel Arusha

Pas ná dat we de eerste rimpelingen op het slapende water veroorzaakt hadden, drong het tot ons door dat we.. ja, werden bekéken zeg maar. Door heel veel mannen. De meeste in 9-delig pak.
Terwijl ze nog na-vergaderen genieten ze aan keurige tafeltjes van hun drankje in de tuin van het Novotel. Met stomme verbazing kijken ze naar het water dat langzaamaan steeds grotere kringen vertoont. Het is duidelijk dat ze zich ergeren aan het geplons van deze blanke toeristen, waarvan één zelfs blond.
Op de achtergrond wordt er een pose geoefend voor wéér een interview.

We probeerde de situatie met humor te overwinnen, maar het beschamende gevoel verloor van de gemaakte nonchalance.

Vanaf de 'ligweide' versierde Mount Meru ons uitzicht. Een berg van ruim 4500 meter hoog. Wat een prachtige achtergrond! We trekken een paar baantjes met zo min mogelijk spetters maar houden het niet veel later toch maar voor gezien..
Het is ondanks de prachtige locatie in deze exotische hoteltuin niet prettig zwemmen met al die ongevraagde aandacht, haha.

Masai Mara, februari 2000

"After climbing a great hill, one only finds that there are many more hills to climb."
― Nelson Mandela

Afijn, de volgende dag kochten we een krant. De Tanzaniaanse "Daily News". Tot onze stomme verbazing (lees: naïef) lezen we het verslag van de internationale vredebesprekingen die gehouden werden in het Novotel te Arusha... Met de aanwezigheid van o.a. presidenten Mbeki en Chirac werd er gematigd positief (of zoiets) terug gekeken op de top die onder leiding stond van ..... Nelson Mandela. 
Oké, vandaar dat overdreven trompetgeschal, die dubbel verlengde Mercedessen en rode loper.
We waren dus nèt te laat.
Veel later begreep ik dat het allemaal om de vrede in Burundi te doen was.

Hoewel president-af zal Mandela ongetwijfeld in de presidentiële suite op de bovenste verdieping vertoefd hebben. Misschien genoot hij stilletjes van het imponerende uitzicht op Mount Meru en Mount Kilimanjaro in de verte?

There are many more hills to climb, fluisterde hij zachtjes. En hij nam nog een slok van zijn koude Tusker. Of was het een Kilimanjaro? ..   ~ |-| /-\ |\| S
 

4 opmerkingen:

 1. Ahum, prettig kennis te maken met Hans, heeft ooit verkeerd in heel hoge kringen ... ;-)
  Geweldig verhaal, Hans. Misschien heeft hij wel uit het raam gestaard en jullie, een beetje jaloers wellicht, zien spartelen ...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. :) Spartel al mijn hele léven om boven te blijven, Anton ;-) Toch, vertoef liever in 'lage' kringen, des te groter de kans op een ontmoeting met Hem ... blijven spartelen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In Nairobi was het de andere kant van de maatschappelijke ladder... een zwembad wat je bijna voor jezelf alleen hebt (alhowel met allereli toeschouwers inderdaad een stuk minder) ,,, je hebt al heel wat gezien en meegemaakt daar in Afrika begrijp ik. :)
  Ben je daar vaker geweest?
  Eigenlijk doet status er niet echt toe, deze hoge heren zijn ook gewoon mens al lijkt het heel wat in 9-delig? pak.

  Maar erg leuk om te lezen... reisverhalen, ik zeur alweer om een boek. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In deze steden kan elke hoek weer 'de andere kant' zijn... De bedelaars met halve lichamen liggen te wachten op de volgevreten gezonde mensen met een baan, in pak dus.. én gouden horloge. Schrijnend zichtbare contrasten. De rijken hebben daar schijt aan de armen.

  Gaf daar in Arusha een briefje van 2000 schilling (1 euro?) aan een jongen gelijkend op Nick Vujicic. Geen benen en 2 stompjes van armen. Hij zat achter een Land Rover en we liepen er 5 dagen dagelijks langs. Je bent een robot als dat niets met je doet toch? Waarschijnlijk zat hij daar als werknemer... veel bedelaars moeten hun opbrengst afgeven.. Niet in de laatste plaats omdat ze regelmatig meer verdienen dan de arbeiders. Waardoor ze nòg schuiner worden aangekeken.

  Ben maar 3 weken in Afrika geweest, maar in Afrika is elke dag bijzonder! Er gebeurd altijd wat.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...